Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportDakar Rally 2010 – sažetak (foto, video)

Dakar Rally 2010 – sažetak (foto, video)


Prošlo je nešto više od tjedan dana od završetka relija Dakar, no dojmovi su još svježu pa je prikladno napraviti jedan kratak pregled i rezime utrke.

Dakar Rally 2010 - sažetak (foto, video)

Nakon uspješne prve godine u Južnoj Americi, svi su s nestrpljenjem čekali povratak u Buenos Aires, jer se s atmosferom koju prirede Argentinci i čileanci ništa ne može mjeriti. I prije samog starta ovog legendarnog relija, svima je bilo jasno kako će glavnu riječ voditi VW, budući da Mitsubishijeve tvorničke momčadi više nema, a stvarne forme BMW-a nisu bili svjesni ni sami članovi bavarskog tima.

Dakar Rally 2010 - sažetak (foto, video)

Iznenađenje je uslijedilo već na prvoj etapi, kada je pobjedu odnio Nani Roma u BMW-u, no zatim su nakratko VW-i preuzeli vodstvo, budući da je bivši motorist dva dana zaredom zarolao svoj X3 te potom odustao. Drugi BMW-ov vozač i deveterostruki pobjednik ovog natjecanja (6 puta na motoru i 3 puta u autu), Stephane Peterhansel, tada je prešao u vodstvo, prestigavši Al-Attiyaha i Sainza. No ubrzo, BMW je ostao bez realne šanse za pobjedu, kada se Peterhanselu slomio ovjes, zbog čega je izgubio oko dva sata. U međuvremenu, treći BMW, Guerlaina Chicherita, je pak nadoknađivao vrijeme izgubljeno na prvoj etapi, zbog električnog problema.

Dakar Rally 2010 - sažetak (foto, video)

U ovom dijelu utrke je već bilo jasno da će VW imati neke druge probleme, na kojima bi im mnogi i pozavidjeli, no VW-om šef, Kris Nissen nije mogao mirno spavati ni onih nekoliko sati koliko si na Dakru čovjek može priuštiti. Sainz i Al-Attiyah vodili su bespoštednu borbu za pobjedu, jer niti jednom od te dvojice tim nije mogao samo tako narediti da pusti gas. Od početka je bilo vidljivo kako prošlogodišnji pobjednik, Giniel De Viliers neće moći pratiti tempo vodećih, a kada ga je zadesio kvar motora sredinom utrke, on i suvozač postali su brza prateća ekipa za svoje momčadske kolege ispred sebe te reli okončali na sedmom mjestu.

Dakar Rally 2010 - sažetak (foto, video)

Dvoboj između Sainza i Al-Attiyaha trajao je do zadnjeg metra posljednje etape, a kako su tenzije rasle, došlo je i do mesuglasica između „El Matadora“ i Al-Attiyaha o tome tko je koga trebao propustiti na dvije sporne etape kada su se VW-ovim vozačima putevi susreli. Na cilju ih je dijelilo 2 min i 12 s, što je najmanja razlika u povijesti Dakra, a Sainz je nakon 4 godine sudjelovanja na ovom natjecanju i velikog razočaranja lani, napokon došao do pobjede na najtežoj svjetskoj auto utrci. Savršenu utrku za VW zaokružio je vremešni Amerikanac Mark Miller, stigavši na cilj treći. Sat i pol iza pobjednika, kao četvrti, ciljem je prošao Stephane Peterhansel, obranivši BMW-ovu čast. Ujedno, Al-Attiyah i Peterhansel su među automobilistima osvojili najviše etapnih pobjeda, njih četiri.

Dakar Rally 2010 - sažetak (foto, video)

BMW može samo žaliti za izgubljenom prilikom da se popne na sam vrh pobjedničkog postolja, budući da je i Chicherit uspješno došao do cilja kao peti, pobjedivši na jednoj etapi.

Bavarci očito imaju brzinu, no do iduće godine će morati poboljšati pouzdanost, što će zasigurno biti lakše s ovako iskusnim vozačima, koji sada znaju na čemu valja poraditi. Iako je izostala tvornička potpora, Mitsubishi nikako nije bio nezamjetan na ovogodišnjem natjecanju.

Dakar Rally 2010 - sažetak (foto, video)

Prema mišljenju mnogih najljepši automobil na Dakru, Racing Lancer, stigao je do šeste pozicije u rukama Carlosa Souse, a Orlando Terranova i Guilherme Spinelli u istom su automobilu završili deveti i deseti. Miljenik publike i čovjek od kojega se mnogo očekivalo, Robby Gordon, nije uspio poboljšati ni ponoviti prošlogodišnji rezultat, kada je završio treći. Njegov monstruozni Hummer ove je godine bio previše usporen, zahvaljujući novim pravilima (vjerojatno kako ne bi previše konkurirao VW-u), tako da je samo na jednoj etapi uspio upisati pobjedu. Kako god, Amerikanac je najavio iznenađenje u obliku novog automobila za iduću godinu i povratak u „gornji dom“.

Dakar Rally 2010 - sažetak (foto, video)

A gdje ćemo iduće godine gledati Dakar, tj. gdje će se on voziti, još nije službeno potvrđeno. Naime, gotovo je sigurno da će se ponovno voziti u Argentini i čileu, ali ljudi iz organizacije vjerojatno još uvijek čekaju posljednju ponudu koju su vlade ovih dviju država spremne staviti na stol. Možda ste već čuli da postoji, ili je bar postojala, mogućnost da Dakar 2011. krene iz Zagreba, no sada ta mogućnost već spada u znanstvenu fantastiku. Zašto? Pa, zato jer u Hrvatskoj malo tko zna gdje se Dakar reli uopće vozi i tko je na njemu pobjedio, a odgovornim ljudima koji bi trebali vidjeti dobrobit takvog događaja za svoj narod i turistički orijentiranu zemlju, za takvo što nemaju sluha. Nekako ostaje dojam kao da bi Dakar u Hrvatskoj ispao više smetnja no spektakl, a kada i neki od najistaknutijih poznavatelja sporta kod nas nazivaju ovo natjecanje neisplativim i nepotrebnim, onda djeluje najpravednije da čast ugošćivanja jednog od najzanimljivijih i najisplativijih događaja u motrsportu, pripadne onima koji to i zaslužuju.

Dakar Rally 2010 - sažetak (foto, video)

A čile i Argentina to definitivno zaslužuju. Tamo za vrijeme utrke sve staje, od silnih prijenosa koje vrše brojne TV kuće, nije moguće čuti ni vremensku prognozu, a natjecatelji ne mogu prijeći cestu, a da ih stotine navijača ne vuku za rukav, tražeći autogram, bez obzira da li su prvi ili zadnji. Glavne ceste su zatvorene i pretrpane ljudima, vojska i policija čuva natjecatelje te održava red, a vlada se trga da utrka ostane u njihovoj zemlji. To je atmosfera koju se u Europi, a pogotovo u Hrvatskoj, ne može doživjeti kada je u pitanju automobilizam.

Dakar Rally 2010 - sažetak (foto, video)