Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportDakar Rally – 2. dan: Al-Attiyah najbrži na maratonskoj etapi

Dakar Rally – 2. dan: Al-Attiyah najbrži na maratonskoj etapi


Kataranin Nasser Al-Attiyah u Miniju All4Racing bio je najbrži i na drugoj etapi Dakar rallyja. Ovaj put nije zaradio nikakvu kaznu, pa sad u generalnom poretku ima 7,42 minute prednosti ispred De Villiersa s Toyotom.

Drugog dana Dakar rallyja vozila se etapa s brzinskim ispitom od čak 518 kilometara. Osim kilometraže mnogim natjecateljima problematičan je bio i teren kojim se vozilo, odnosno kombinacija planinskog kamenja, prašnjavih makadamskih puteva i pijeska u kojem se može zapeti. Neki su se čak i izgubili, odnosno odlutali od idealne zadane rute, pa im je za povratak trebalo puno vremena.

Za iskusnog Al-Attiyaha nije bilo nikakvog iznenađenja pa je brzinac odvezao 8 i pol minuta brže od drugoplasiranog Južnoafrikanca Giniela De Villiersa. Treći je bio još jedan vozač Toyote, Nizozemac Bernhard Ten Brinke, sa zaostatkom od deset minuta.

Nakon drugog dana među prvih deset su još četiri vozača Minija (4. Holowczyc, 5. Vasilyev, 6. Van Loon, 10. Terranova), Sainz sa Peugeotom je sedmi, AlRajhi sa Toyotom je osmi,  a Sousa s Mitsubishijem na devetom mjestu. Legenda Stephane Peterhansel imao je težak dan zbog kvara na Peugeotu i zaostaje 67 minuta. Još su gore prošli Robby Gordom, koji je zbog kvara na Hummeru trebao šlepanje i izgubio je par sati, te Adam Malysz, kojem se zapalio njegov SMG buggy.

Dakar-Coma02

U konkurenciji motociklista najbrži je bio Španjolac Joan Barreda Bort s Hondom, 6,13 minuta ispred Portugalaca Goncalvesa i 9,16 minuta ispred Portugalca Farie. Poredak nakon dvije etape je isti, samo što Goncalves zaostaje 4,37 minuta, a Faria 10,37 minuta. Lanjski pobjednik Marc Coma je na šestom mjestu s 12 minuta zaostatka. Vodeći nakon prve etape Britanac Sunderland se izgubio na drugoj etapi i izgubio dva i pol sata, pa je sad na 67.mjestu.

Do promjene u poretku došlo je i u konkurenciji quadova. Poljak Rafal Sonik bio je najbrži na današnjoj etapi, tri i pol minute ispred Ignacia Casalea, pa u poretku nakon dvije etape ima prednost od 2,26 minuta.

Među kamiondžijama najbrži je bio Rus Nikolaev s Kamazom. Nizozemac Hans Stacey s Ivecom kasnio je 1,27 minuta, a nakon dvije etape još ima prednost od 20 sekundi.

U utorak se vozi etapa San Juan – Chilecito. Motociklisti i quaderi imaju brzinac od 220 km, a automobilisti i kamiondžije utrkivat će se na brzincu dugom 284 km.