Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportDakar – 7. etapa: Al-Attiyah najbrži na najdužem brzinskom ispitu

Dakar – 7. etapa: Al-Attiyah najbrži na najdužem brzinskom ispitu


Na najdužem brzinskom ispitu ovogodišnjeg relija Dakar, na 600 kilometara od Iqiuque do Antofagaste, u petak je najbrži bio Kataranin Nasser Al-Attiyah u Volkswagenu Race Touaregu.

Dakar – 7. etapa: Al-Attiyah najbrži na najdužem brzinskom ispitu

Tri i pol minute je minute bio brži od Francuza Stephanea Peterhansela u BMW-u X3 te 4,21 minute od momčadskog kolege Španjolca Carlosa Sainza.

U ukupnom poretku i dalje je u vodstvu Sainz. Zanimljivo je da Sainz nije pobijedio niti na jednom od sedam održanih brzinskih ispita, ali očito je da se i konstantnom brzinom te izbjegavanjem nesreća i kvarova može biti najbolji na ovom najtežem svjetskom reliju. Na drugom je mjestu ukupnog poretka Al-Attiyah s 11 minuta zaostatka, a na trećem mjestu je još jedan Volkswagenovac Mark Miller s 22 minute zaostatka. Na četvrtom i petom mjestu su dva vozača X-Raid momčadi u BMW-u X3. To su Francuzi Guerlain Chicherit i Stephane Peterhansel, a razlika između njih je samo 16 sekundi.

Dakar – 7. etapa: Al-Attiyah najbrži na najdužem brzinskom ispitu

Među motoristima klasu iznad iznad svih su Francuz Cyril Despres i Španjolac Marc Coma na KTM-ovim motociklima, koji su se do cilja ovog maratonskog brzinca dovezli sa samo pola minute razlike. U ukupnom poretku Despres je nadmoćno prvi, sa 66 minuta prednosti ispred Come. Španjolcu, inače lanjskom pobjedniku, preostaje samo nadati se da više neće imati kvarova i potiho moliti Boga da mehanika barem malo iznevjeri njegova suparnika.

U kamionskoj kategoriji reli se pretvorio u ‘one man show’ Vladimira čagina. Rus za upravljačem Kamaza pobijedio je na šest od sedam etapa, a današnja pobjeda bila mu je 53. na dakarskim brzincima, čime je izjednačio rekord Stephana Peterhansela postavljen dan ranije. S obzirom na dominaciju koju ima čagin, dok Peterhansel s druge strane ima jaču konkurenciju, za očekivati je da će do kraja relija ruski kamiondžija još višekratno rušiti rekord.

Dakar – 7. etapa: Al-Attiyah najbrži na najdužem brzinskom ispitu

Spomenimo na kraju i quadove, kojih ima najmanje, ali ne znači da je nezanimljivo. Pobjednik etape je Argentinac Alejandro Patronelli, koji je tom pobjedom došao na drugo mjesto ukupnom poretka, sa čak 2 sata i 22 minute zaostatka za svojim mlađim bratom Marcosom Patronellijem.

U subotu je dan za odmor, nakon čega slijedi još sedam brzinskih ispita.

Dakar – 7. etapa: Al-Attiyah najbrži na najdužem brzinskom ispitu

Autor: Marijan Malčević