Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportDakar – 5. etapa: Carlos Sainz preuzeo vodstvo

Dakar – 5. etapa: Carlos Sainz preuzeo vodstvo


Španjolska relijaška legenda Carlos El Matador Sainz preuzeo je vodstvo u ukupnom poretku relija Dakar nakon 5. etape vožene u srijedu između Copiapa i Antofagaste.

Dakar – 5. etapa: Carlos Sainz preuzeo vodstvo

Brzinski ispit dugačak 483 kilometra Sainz je u VW Touaregu prošao s drugim vremenom, iza momčadskog kolege Amerikanca Marka Millera. Treći je bio još jedan Volkswagenovac, Kataranin Nasser Al-Attiyah.

U ukupnom poretku Al-Attiyah kasni 4,37 minuta za Sainzom, a Miller 9,39 minuta. Daleko iza njih, s gotovo sat vremena zaostatka, je Amerikanac Gordon u Hummeru, a petoplasirani je Portugalac Sousa u Mitsubishiju sa 73 minute zaostatka.

Na prvo mjesto ukupnog poretka Sainz je došao jer je dosadašnji lider utrke, Francuz Stephan Peterhansel u BMW-u, imao nekoliko pehova sa svojim automobilom. Najprije je na 135. kilometru izgubio gotovo sat vremena na popravak, a potom je na 215. kilometru na popravljanje auta izgubio dodatnih 25 minuta, pa se zaostatak za vodećima do kraja etape povećao preko dva sata.

Dakar – 5. etapa: Carlos Sainz preuzeo vodstvo

Zanimljivo je bilo i među motociklistima. Pobjedu na etapi odnio je domaći (čileanski) vozač Francisco Lopez Contardo na Apriliji, s malom prednošću ispred ukupno vodećeg Francuza Cyrila Despresa na KTM-u. U ukupnom poretku čileanac se popeo na drugo mjesto, s 37,37 minuta zaostatka, ispred trećeplasiranog Portugalca Rodriguesa na Yamahi.

Lanjski pobjednik relija Marc Coma opet je imao peh, pa je izgubio stražnji kotač na svojem KTM-u. Nakon polusatnog čekanja pomoć, odnosno svoj otač, dao mu je Talijan Luca Manca. Coma je nakon svega došao di cilja i sa 76 minuta zaostatka je na sedmom mjestu.

Tešku nesreću je doživio Francuz David Casteu, pobjednik prve etape. Prilikom pada slomio je nogu i helikopterom je prevezen u bolnicu. U sedmom nastupu na dakarskom reliju Casteuu je to prvo odustajanje.

Dakar – 5. etapa: Carlos Sainz preuzeo vodstvo

Autor: Marijan Malčević