Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportDakar 2013: Stephane Peterhansel, Cyril Despres i Eduard Nikolajev pobjednici utrke

Dakar 2013: Stephane Peterhansel, Cyril Despres i Eduard Nikolajev pobjednici utrke


I ovogodišnja utrka Dakar 2013 vožena po južnoameričkom kontinentu je bila vrlo uzbudljiva. Slavili su Francuzi  Stephane Peterhansel u Miniju, Cyril Despres na KTM-u, te Eduard Nikolajev u Kamazu.

Ukupno je voženo 14 etapa po tri južnoameričke države. Dakar ludnica je započela u Peruu, a vožena je od sjevera prema jugu, preko Argentine i s krajnjim ciljem u Čileu. Same dionice su bile vrlo teške, a jedna od izazovnijih svakako je bila i ona vožena prvog dana, a koja je eliminirala brojne posade.

Ukupno su vozači prošli više od 8 i pol tisuća kilometara. U klasi automobila Peterhansel je pobijedio s prednošću većom od 42 minute. Drugi je bio Giniela De Villiersa u Toyoti, atreći Leonid Novickij, također u Miniju. Zanimljivo je spomenuti kako se Peterhansel već 11. puta okrunio titulom pobjednika utrke Dakar, i to pet puta u klasi motociklista, a šest puta u klasi automobila.

Kada već spominjemo moto klasu, francuz Cyril Despres na KTM-u je također obranio naslov s prednošću od 10 minuta i 43 sekunde ispred Francisca Lopeza također na KTM-u. Ovo mu je peta pobjeda.

I u uvijek zanimljivoj klasi kamiona dominantan do kraja bio je Eduard Nikolajev u Kamazu, dok je na quadu pobjedu odnio Argentinac Marcos Patronelli.

U nastavku pogledajte i tri videa, ono najbolje što ste mogli vidjeti po pojedinim klasama – automobili, motori, kamioni i quadovi. Uživajte.