Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportDakar 2010 – Peterhansel u vodstvu, mnogi zapeli u pijesku

Dakar 2010 – Peterhansel u vodstvu, mnogi zapeli u pijesku


Nakon tri etape dakarskog relija u vodstvu je Stephane Peterhansel, deveterostruki pobjednik relija, koji je ove godine član X-Raid momčadi i vozi BMW X3.

Dakar 2010 – Peterhansel u vodstvu, mnogi zapeli u pijesku

Na trećem je brzinskom ispitu od La Rioje do Fiambale, dugačkom 182 kilometra, ostvario svoju ukupno 52. pobjedu na dakarskim brzincima u povijesti, i time još više potvrdio svoj status živuće legende. No, do kraja utrke još je mnogo kilometara jedino što se može predvidjeti je da je rasplet nepredvidljiv.

Na drugom je mjestu ukupnog poretka automobilista još jedna relijašla legenda, Španjolac Carlos Sainz u VW Touaregu. Zaostaje 4,33 minute. Iza njega su još dva momčadski kolege i Volkswagena Kataranin Nasser Al-Attiyah i Amerikanac Mark Miller, prvi sa sedam i pol, a drugi s trinaest minuta zaostatka za vodećim. Već dosta daleko iza njih na petom mjestu, sa 41 minutom zaostatka, je Poljak Holowczyc u Nissanu, jer su neki od vozača iz favoriziranih momčadi imali velike probleme. Španjolac Joan Roma nakon pobjede na prvom brzincu počeo je izlijetati sa staze i naposlijetku je odustao, a lanjski pobjednik Giniel De Villiers imao je peh s kvarom i sad zaostaje već tri sata.

Treći brzinac je inače bio najkraći na cijelom reliju, ali ne zato i najlakši, o čemu svjedoče masovni kvarovi i odustajanja, a jedan od razloga je i dolazak na pješčane dine. Na njima su očigledno problema imali i naši Dražen ćurić i Krešimir Kolega, jer ih nema u izvještajima među momčadima koje su došle do cilja na službenim stranicama dakarskog relija. Mnoge momčadi nisu do noći stigle u bivak, pa je radi toga i pomaknut start četvrte etape.

U utorak se vozi etapa od Fiambale do Copiaca, a od 394 kilometra rute na brzinski ispit otpadaju 203 kilometra. Etapa je to na kojoj ima svega, od planina visokih 3000 metara do suhe i nepregledne pustinje.

Dakar 2010 – Peterhansel u vodstvu, mnogi zapeli u pijesku

Dakar 2010 – Peterhansel u vodstvu, mnogi zapeli u pijesku

Autor: Marijan Malčević