Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportDakar – 12. etapa: Sainz pobijedio na skraćenom brzincu (video – 8., 9., 10. i 11. dan)

Dakar – 12. etapa: Sainz pobijedio na skraćenom brzincu (video – 8., 9., 10. i 11. dan)


Carlos Sainz u Volkswagenu Touaregu pobjednik je 12. etape relija Dakar koja se vozila u četvrtak između San Juana i San Rafaela.

Dakar – 12. etapa: Sainz pobijedio na skraćenom brzincu (video - 8., 9. i 10. dan)

Najbrži je bio na brzinskim ispitu koji jezbog sigurnosnih razloga, odnosno prevelikog broja gledatelja na cilju, skraćen za šest kilometara. Za 470 kilometara Sainzu je trebalo 3 sata, 30 minuta i 29 sekundi. Iza njega bila su još dva Volkswagenovca, Nasser Al-Attiyah i Mark Miller, Kataranin s 52 sekunde, a Amerikanac s 4,22 minute zaostatka.

U ukupnom poretku na vrhu su ista trojica, a Sainz ispred Al-Attiyaha ima 5 minuta i 20 sekundi prednosti. Treći je Miller sa zaostatkom od 28 minuta, četvrti Stephan Peterhansel u BMW-u kasni 2 sata i 20 minuta, a petoplasirani Carlos Sousa u Mitsubishiju kasni 4 sata i 13 minuta.

Dakar – 12. etapa: Sainz pobijedio na skraćenom brzincu (video - 8., 9. i 10. dan)

Među motociklistima još jednu pobjedu na brzincu, njegovu treću na ovom reliju, ostvario je čileanac Francisco Lopez Contardo na Apriliju. Cyril Despres (KTM), koji je vodeći u ukupnom poretku, posljednjih dana vozi malo sporije, ali i dalje dovoljno brzo da sačuva ogromnu prednost. Na 12. brzincu bio je osmoplasirani, a u ukupnom poretku ima 63 minute prednosti ispred Lopez Contarda.

Među quadovima na brzincu je pobijedio Christophe Francuz Declerck na Polarisu, ispred argentinske braće Patronelli na Yamahama. U ukupnom poretku vodeći je Marcos Patronelli, sa 2 sata i 18 minuta prednosti ispred brata Alejandra.

Dakar – 12. etapa: Sainz pobijedio na skraćenom brzincu (video - 8., 9. i 10. dan)

U kamionskoj konkurenciji Rus Vladimir čagin i njegova posada u Kamazu stigli su do rekordne 56. pobjede na dakarskim brzincima. U ukupnom poretku čagin ima 73 minute prednosti ispred sunarodnjaka Kabirova.

U petak se vozi pretposljednja etapa, od San Rafaela do Santa Rose, s brzinskim ispitom dugačkim 368 kilometara.

Evo i zanimljivih video priloga iz 8., 9. i 10. dana. Svakako pogledajte…