Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportDakar – 10. etapa: Carlos Sainz napokon pobijedio na brzincu

Dakar – 10. etapa: Carlos Sainz napokon pobijedio na brzincu


Carlos Sainz u Volkswagenu Touaregu bio je najbrži na 10. etapi relija Dakar koja se u utorak vozila od La Serene do Santiaga i tako je napokon pobijedio na jednom od brzinskih ispita.

Dakar – 10. etapa: Carlos Sainz napokon pobijedio na brzincu

Naime, Sainz je već duže vrijeme u vodstvu u ukupnom poretku, ali ovo mu je tek prvi osvojeni brzinac na ovogodišnjem reliju. A bilo je neizvjesno, jer je Sainz 238 kilometara prošao samo 28 sekundi brže od Stephana Peterhansela u BMW-u X3.

U ukupnom poretku poredak vodećih je nepromijenjen. Iza Sainza su i dalje Volkswagenovci Nasser Al-Attiyah (10 minuta zaostatka) i Mark Miller (28 minuta zaostatka), četvrti je Peterhansel s kašnjenjem od 2 sata i 14 minuta, a peti je još jedan BMW-ovac Guerlain Chicherit s dva i pol sata zaostatka. Do cilja desete etape došlo je 60 posada. Podsjetimo, 1. siječnja startalo ih je 140.

Među motociklistima najbrži je opet bio Marc Coma, ali to mu je slaba utjeha jer je zbog vremenskih kazni na 17. mjestu ukupnog poretka. Vodeći Cyril Despres vozi opušteno, na brzincu je postigao šesto vrijeme, ali i dalje ima preko 82 minute prednosti ispred drugoplasiranog Ullevalsetera.

Dakar – 10. etapa: Carlos Sainz napokon pobijedio na brzincu

Još bolju situaciju ima vodeći među quadovima, Argentinac Marcos Patronelli. Na brzincu u utorak bio je drugi, a u ukupnom poretku ima 2 sata i 24 minute prednosti ispred brata Alejandra. Među kamiondžijama posada koju vozi Vladimir čagin ima 72 minute prednosti ispred one kojom zapovijeda Firdaus Kabirov.

Do kraja relija voze se još četiri etape i izgleda da su pobjednici izvjesni u svim kategorijama osim automobilističkoj. No, nepredvidljivost i opasnost glavne su značajke relija Dakar, pa je onda bolje ništa ne prognozirati jer nijedna, pa ni ona najsigurnija oklada, zapravo nije sigurna.

U srijedu se vozi etapa od Santiaga do San Juana. Preko planinskog prijevoja Libertadores, visokog preko 3000 metara, natjecatelji napuštaju čile i vraćaju se u Argentinu. Brzinski ispit dugačak je 220 kilometara.

Dakar – 10. etapa: Carlos Sainz napokon pobijedio na brzincu