Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliDagger GT – američki monstrum od 2000 konja i 483 km/h?

Dagger GT – američki monstrum od 2000 konja i 483 km/h?


Američka firma TranStar Racing predstavila je Dagger GT, svoj san o superautomobilu s 2000 KS i maksimalnom brzinom od 483 km/h. Hoće li san postati stvarni automobil, trebali vi vidjeti već dogodine. Najjači i najbrži među svim superautomobilima trebao bi već iduće godine doći u garaže pet kupaca, koji su već potpisali predugovore.

Cijena mu je 450.000 dolara. Ako se proizvodnja pokrene, za 2012. planirano je još deset komada. Potencijalnim kupcima nude se čak tri verzije: hard-core trkač, sportska cestovna verzija i mekani GT-X za šminkere.

Iz TranStara stiže objašnjenje da je dizajn Daggera baziran na konceptu Corvette Cheetah. Napravljen bi bio od karbonskih vlakana, s okrivom od ultračvrstog čelika. TranStar je inače firma koja još nije proizvela nijedan serijski automobil, ali imaju iskustva u slaganju trkaćih automobila i dizajniranju tuđih auta, primjerice Saleena S7. Surađuju i s NASA-om kao specijalisti za aerodinamiku.

Za pokretanje svoje super-hiper-automobila TranStar planira uzeti motor od firme Nelson Racing Engines. Riječ je u multifuel agregatu, koji može koristiti benzin, metanol, etanol ili vodik, a uz pomoć dva turba može se ‘nabrijati’ na više od 2000 konjskih snaga. Okretni moment bio bi 2710 Nm, a na kotače bi se sve prenosilo preko TranStar/Mendeola šeststupanjskog mjenjača.

Što se tiče voznih performansi, očekivane brojke su naravno zadivljujuće: do 100 km/h stiže za manje od 2 sekunde, četvrt milje vozi samo 6,7 sekundi, a maksimalna brzina bila bi preko 300 milja na sat (483 km/h).

Izvor: Automoto-portal.hr