Novosti Vremeplov


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiCorvette SR-2 Sebring Racer prodaje se za 6,9 milijuna dolara

Corvette SR-2 Sebring Racer prodaje se za 6,9 milijuna dolara


Pretražujući tržište klasika našli smo još jedan poseban automobil kojem lako možete postati vlasnik. To je Corvette SR-2 iz 1956., prvi trkaći auto iz GM-a. Cijena? Prava sitnica – 6,885 milijuna dolara.

Corvette SR-2 je prvi automobil koji je General Motors proizveo posebno za utrke, a ukupno su napravljena samo tri ovakva. Prodaju je oglasila tvrtka Corvette Mike iz Kalifornije, specijalizirana za Corvette svih vrsta i godišta, a automobil će biti izložen na sajmu Scottsdale Sport & Classic Autocars od 12. do 14. siječnja.

Prva generacije Corvette predstavljena je 1953. godine, a tri godine poslije GM je odlučio pod tim imenom napraviti trkaći automobil s kojim će konkurirati tadašnjim velikanima autosporta poput Ferrarija, Jaguara, Porschea i Maseratija.

Za stvaranje trkaćeg auta zaslužan je isti čovjek koji je napravio cestovni model – Harley Earl. Njegov sin Jerry vozio je trkaći Ferrari, a Harley mu je rekao da proda taj auto i da će mu ‘tatica’  napraviti posebnu trkaću Corvette. Sin Jerry dobio je auto, a napravljena su još dva primjerka, jedan za Harleyevog asistenta i još jedan za Harlowa Curticea, tadašnjeg predsjednika GM-a.

Prvi primjerak, ovaj koji se prodaje, stvoren je kao cestovni automobil u tvornici St.Louis, a odmah potom je prebačen u GM Styling Studio u Warrenu, gdje je pretvoren u trkaći automobil. Prvi nastup je Jerry Earl trebao je imati na utrci June Sprints u lipnju 1956., ali slabo je odradio trening pa je šestosatnu utrku odvozio drugi vozač, Dick Thompson. Nakon utrke rekao je da automobilu treba više snage i manje kila. Iduće godine ugrađen je 5.4-litreni motor s 330 KS, uz novi 4-stupanjski mjenjač, a masa je smanjena za oko 150 kilograma.