Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiCitroen: više od 7000 sudionika na svjetskom okupljanju ljubitelja Spačeka

Citroen: više od 7000 sudionika na svjetskom okupljanju ljubitelja Spačeka


Na nedavno održanom 19. svjetskom susretu obožavatelja Spačeka, održanom u francuskom Salbrisu, okupljeno je preko 7000 automobila i 20.000 ljudi, zbog čega je to najveći susret ove vrste.

Do rušenja rekorda u masovnosti došlo je zbog spajanja europske i francuske Citroën scene, pa se broj sudionika udvostučio u odnosu na dosadašnje susrete.

Dva su dana Spačeki, Dyane i Amiji  iz svih krajeva Europe i svijeta stvarali kilometarsku kolonu, koja je u jednom trenutku dosegla čak 20 kilometara. Atsumi Terasawa, predsjednik Japanskog 2 CV kluba, došao je iz Tokija u Spačeku iz 1985. godine, a bilo je Spačeka iz Gane, Nigerije, Novog Zelanda, Kanade, Australije i Amerike.

Hrvatska Citroën scena bila je zastupljena s 15 vozila Citroën. Članovi Citroën kluba Croatia u 14 dana prešli su 4400 kilometara do Salbrisa i natrag.

Osim velike gastronomske ponude, koncerata, burze novih i polovnih dijelova, radionica za djecu i odrasle organizator je postavio veliki šator u koji je smjestio 2 CV muzej. U njemu je bio izložen značajan dio 2 CV povijesti.

Središnji dio prostora zauzela su četiri 2CV prototipa iz 1939. godine, zatim Spaček promoviran 1948. na pariškom salonu automobila, 2 CV Sahara 4×4 te tri Spačeka koji su sudjelovali na masovnim Citroënovim raidovima 70-tih godina po Aziji i Africi. Kuriozitet je bio Spaček čija je karoserija bila izrađena od drva  te posljedni proizvedeni Spaček u Portugalu.

Izložen je i veliki broj originalnih fotografija, skica, shema, plakata, brošura, kataloga i postera. Uz ove predratne prototipove (fiksna kurbla, vodeno hlađenje, jedan far ) našao se i spektakularni ‘Revolte’, futuristički nasljednik modela 2 CV, kao i trenutno najveći ponos tvornice iz Pariza, Citroën DS3 WRC.

Vezano za nadogradnje i osobni dizajn teško je uopće nabrojati što su se sve njihovi vlasnici u stanju dosjetiti, tako smo na jednom Spačeku na vratima vidjeli staru pipu za vodu i posudicu za sapun, zatim hidraulični Spaček, prošireni Spaček sa SM motorom, skraćeni Spaček, zatim Spaček koji s obadvije strane ima haubu i farove i upravljački mehanizam te razna druga čuda.

Poseban svijet čine off road izvedbe s kojima su vlasnici prošli Afriku i Aziju i druge ekstremne terene, tunirani Spačeki ili pak Spačeki proizvedeni 50-godina s rebrastom haubom, 6V instalacijom, 425 kubika motorom.

Pokrovitelj  manifestacije je ACI (Amicale Citroen International), svjetska asocijacija svih Citroën klubova u svijetu. Pretpostavka je da broj vlasnika starih Citroëna u svijetu nadmašuje 50.000 ljudi, koji posjeduju preko 100.000 Citroën vozila, što samo potvrđuje davno izrečenu konstataciju da oni koji voze Citroën svoju vjernost i ljubav prema svom ljubimcu čuvaju čitav život,  jer Spaček i nije auto već umjetnost življenja.

Izvor: Automoto-portal.hr