Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiCitroen predstavio novi C4 Picasso – izvana manji, iznutra veći, prvi put s BlueHDi motorom

Citroen predstavio novi C4 Picasso – izvana manji, iznutra veći, prvi put s BlueHDi motorom


Citroen je oduvijek bio jak u klasi monovolumena, a najnoviji adut koji će se u lipnju pojaviti na tržištu je novi C4 Picasso. Automobil je nakrcan najsuvremenijim tehnologijama, a bit će prvi Citroenov model s novim BlueHDi motorom po Euro6 normi.

Za dizajn novog C4 Picassa zaslužan je Frederic Soubirou. Prednji kraj potpuno je drukčiji od svega dosad viđenog na Citroenovim serijskim modelima i zato C4 Picasso označava početak novog razdoblja dizajna ove francuske marke. Dinamične linije i upečatljiva tehnološki napredna svjetla nadahnuta su konceptnim modelima.

Novi C4 Picasso napravljen je na novoj platformi PSA grupacije EMP2 (Efficient Modular Platform), a rezultat je automobil kompaktniji od prethodnika (dužina 443 cm, četiri manje nego prije), veći osovinski razmak (plus od 55 mm), s povećanim obujmom prtljažnika (537 litara, 55 litara više), a posebno je bitno smanjenje mase za 140 kilograma. Kilogrami su izgubljeni zbog upotrebe lakih materijala, prvenstveno aluminija, u izradi platforme i karoserije.

Manja masa i bolja aerodinamika rezultiraju pak smanjenom potrošnjom i smanjenom emisijom CO2, u prosjeku za 30 g/km u odnosu na motore iz prethodne generacije. Rekorder je motor e-HDi s 90 KS koji troši samo 3,8 litara na 100 km, odnosno ispušta samo 98 g/km CO2. Novi C4 Picasso bit će prvi model s motorom nove generacije BlueHDi 150, opremljenim SCR tehnologijom katalitičke redukcije s kojom ispunjava Euro6 ekološke norme.

Dugačak je popis novih i inovativnih tehnologija koje ćemo naći u novom C4 Picasso, a koje že vožnju i korištenje učiniti lakšim, sigurnijim, zabavnijim… Spomenimo neke: upravljačko sučelje s velikim ekranom osjetljivim na dodir, sustav Vision 360, sustav Park Assist, aktivni regulator brzine. Pohvalna je i modularnost suvozačkog i stražnjih sjedala, a novost je i produžetak za podizanje novu na suvozačkom sjedalu.