Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiCitroen Aircross Concept najavljuje još jedan francuski SUV

Citroen Aircross Concept najavljuje još jedan francuski SUV


Citroen je uoči premijere na sajmu Auto Shanghai pokazao fotografije Aircross Concepta, SUV modela koji najavljuje još jedan serijski automobil u SUV razredu.

Konceptni Aircross dugačak je 4580 mm long, širok 2100 mm i visok 1800 mm, dakle riječ je o dimenzijama srednjeklasnog SUV modela. Dizajnerski stil sličan je Cactusu, ali za broj više.

S novim konceptom Citroen reinterpretira elemente Airbump tehnologije uvedena na Cactusu i prilagođava ih zahtjevima SUV-a. Novi elementi zovu se Alloy Bump, a riječ je o ‘oblogama’ na kotačima, spužvaste strukture od aluminijske pjene koja vrlo dobro apsorbira energiju.

Tu su još i vizualno-aerodinamički elementi Air Sign i Air Curtains. Air Sign je kromirani potpis koji naglašava stražnje staklo i ujedno čini tunel kroz koji struji zrak, a Air Curtains su ventilacijski otvori na blatobranima sprijeda i straga te retrovizori vrlo izduženog oblika, koji pridonose ukupnoj aerodinamičnosti koncepta.

Što se unutrašnjosti tiče, vrijedi spomenuti dva panoramska zaslona HD razlučivosti i dijagonale od 12 inča. Novost je da je jedan od dvaju zaslona mobilan i automatski se pokreće, postavljen je na vodilicu i može se po želji jednostavnim pokretom ruke pomaknuti prema suvozaču pomoću senzora na konzoli. Dva se zaslona mogu i spojiti u jedan koji je na raspolaganju vozaču koji može njima upravljati pomoću dodirnih pločica smještenih sa svake strane upravljača.

Zanimljivost su i dvije web-kamere koje se nalaze sa svake strane automobila, u okvirima vrata. Mogu poslužiti za fotografiranje tijekom vožnje, čime nastaje album putovanja koji se po želji može podijeliti na društvenim mrežama. Fotografije koje su snimile kamere izravno se prenose na zaslone te mogu poslužiti i za prikupljanje informacija o okolnim znamenitostima te za dolazak do njih uz pomoć navigacije. Putovanje tako postaje trenutkom za igru i komunikaciju.

Koncept Aircross opremljen je tehnologijom Hybrid Plug-In. Kombinira prednje smješteni benzinski motor (1.6 THP, 218 KS, 275 Nm) s elektromotorom smještenim na stražnjoj osovini vozila, koji razvija snagu od 95 KS (70 kW) i okretni moment od 200 Nm. Taj električni motor napaja se litij-ionskim akumulatorom koji se u samo 3 i pol sata može napuniti preko kućne električne utičnice.

Za gradsku vožnju osmišljen je način rada ZEV (Zero Emission Vehicle), kojim se omogućuje potpuno električni način rada s dosegom vožnje od 50 km. Uz pomoć hibridne i električne tehnologije prosječna je potrošnja smanjena na samo 1,7 litara na 100 km, a emisija CO2 iznosi 39 g/km.