Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliChevrolet Corvette C7 Stingray novi i moćan američki sportski automobil pun tehnologije

Chevrolet Corvette C7 Stingray novi i moćan američki sportski automobil pun tehnologije


Jedan od najpopularnijih američkih sportskih jurilica, Chevrolet Corvette, ponosno se predstavlja na domaćem auto salonu u Detroitu, koji je danas svoja vrata otvorio posjetiteljima.

Nova Corvetta izgleda sjajno, a prema najnovije dostupnim informacijama Ameri su je natrpali i novim tehnologijama, tako da bi ovaj sportski automobil trebao napraviti veliki odmak u našem načinu razmišljanja o američkim automobilima koji su inferiorni japanskim ili europskim.

Dizajn C7 sedme generacije ovog super sportaša je besprijekoran, pogotovo nas je dojmio stražnji kraj s četiri velike ispušne cijevi smještene po sredini. Novi je model također u svom nazivu dobio riječ “Stingray”, a koja podsjeća na neka stara dobra vremena i na neke starije inačice Corvette (prva slika).

Ipak, za žalošću moramo konstatirati kako je nestao i posljednji “prepoznatljiv zaštitni znak” ovog sjajnoga automobila. Sjećate se, prvo su nestala “klik-klak” prednja svjetla (koja se podižu i spuštaju), a sada više nema niti poznata četiri stražnja okrugla svjetla, nego su sada više u stilu Chevroleta Camaro. Istina, izgledaju sjajno, ali nije više to ona stara legendarna Corvetta, šmrc 🙂

Vremena se mijenjaju, a u Chevroletu su procijenili kako je ovo model koji će itekako plijeniti pažnju na detroitskom sajmu, kako po izgledu tako i po performansama. Ako nas pitate, u pravu su, izgled interijera i eksterijera je praktički besprijekoran. U Chevroletu su uvjereni kako imaju dostojnog konkurenta njemačkim i japanskim sportašima, kao i novom američkom konkurentu kojeg svi hvale SRT Viperu (bivši Dodge Viper).

Zavirimo i što se nalazi ispod haube. Tu ćete pronaći 6,2 litarski LT1 V8 motor koji inicijalno razvija 450 konja. Do stotke ubrzava za nešto više od 4 sekunde. Ovo je do sada i najštedljivija Corvetta, troši “samo” 9,1 L/100km, što je prilično dobro za ovako snažan motor. Ugrađen je 7-brzinski ručni mjenjač, dok je 6-brzinski automatski “paddle” mjenjač s “tipkama” oko upravljača (kao u Formuli 1) opcija. Zanimljiva je i tehnologija “deaktivacije” cilindara koja ovisno o režimu vožnje gasi pojedine cilindre i tako štedi gorivo.

Standardno se ugrađuju 18 inčni (prednji) i 19 inčni (stražnji) kotači, a možete odabrati i dimenzije za inč veće. Na aluminijskim kotačima se nalaze nove Michelin Pilot Super Sport gume i Brembo kočnice. Ako želite još snage, u ponudi je Z51 Performance Package paket.

Sve u svemu, dobili smo još jedan odličan sportski automobil, novi Chevrolet Corvette Stingray. U prodaji će se naći  trećem kvartalu 2013. godine, a cijena bi trebala biti u rangu aktualnog modela.