Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiCar sharing u Zagrebu – najam automobila preko pametnog telefona!

Car sharing u Zagrebu – najam automobila preko pametnog telefona!


U okviru Europskog tjedna mobilnosti u zagrebačkoj gradskoj upravi predstavljen je zanimljiv projekt pod nazivom Spin City, projekt koji u hrvatsku metropolu dovodi takozvani “car sharing” (ili e-car sharing), odnosno dijeljenje automobila s drugim korisnicima.

Od proljeća će u Zagrebu cirkulirati 30-ak vozila koje ćete moći iznajmiti na drugačiji način. Za to će vam biti potrebna vozačka dozvola, Android ili iOS smartfon i aplikacija. Radi se o sličnoj usluzi kao što je rent-a-car, samo što ovdje registraciju obavljate preko Interneta, a automobil otključavate preko mobilne aplikacije na pametnom telefonu. Nema papirologije… 🙂

Ovo je usluga koja je već dobro ukorijenjena u Europi, a ideja je da se uz pomoć modernih tehnologija, kao što su pametni telefoni i mobilne aplikacije, te pozitivnom razmišljanju o ekologiji i zaštiti okoliša korisnicima omogući efikasnije i, kako su nam rekli, jeftinije korištenje automobila. O tome je govorio Matija Krznar, direktor tvrtke Urban Mobility koja pokreće uslugu Spin City, a projekt je podržao i Grad Zagreb o čemu je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao nekoliko riječi. Projekt inače u Hrvatskoj kreće na proljeće s 10 električnih i 20 benzinskih vozila, a danas su novinarima predstavljena dva vozila.

Zanimljivo je što korisnici car sharing usluge nemaju troškove koje inače imaju vlasnici vozila (registracija, održavanje, osiguranje i porezi). Vožnje se plaćaju po minuti, a početna registracija košta 150 kuna. Ono što tvrde u Spin Cityju je kako e-car sharing usluga zamjenjuje i do 10 vozila u privatnom vlasništvu, a što smanjuje i opterećenje prometnica, parkirališnih mjesta, te je ekološki opravdano.

Vozila će se locirati po gradu pomoći Spin City aplikacije, otključavati pametnim telefonom i koristiti kao da je vaše vlastito vozilo. Prije ulaska u vozilo svaki će korisnik provjeriti je li vozilo igdje oštećeno, te je li uredno, a kako bi se znalo kako je prema njemu postupao prethodni vozač. Svi će korisnici biti registrirani preko Spin City stranica tako da će se u svakom trenutku znati tko ga je kada vozio i gdje se nalazi (preko GPS-a). Spomenuta je cijena od 2,5 kune po minuti, bonus bodovi ako napunite vozilo strujom ili benzinom, a zgodno je što je u cijenu usluge uračunat i parking.

Spin City e-Car sharing u Zagrebu 02

Više o usluzi možete saznati i preko upita na službenim stranicama.