Moto


Nalazite se ovdje: Početna stranicaMotoCal Chrutchlow iznenadio u Australiji, Valentino Rossi drugi, Marc Marquez izletio

Cal Chrutchlow iznenadio u Australiji, Valentino Rossi drugi, Marc Marquez izletio


Do svoje drute MotoGB pobjede došao je Britanac vozeći na prelijepoj australskoj stazi na Phillip Islandu. Cal Chrutchlow je bio prebrz za Valentina Rossija koji je na utrci izveo pravo malo čudo.

Rossi je na svojoj Yamahi startao tek s 15. mjesta, što mu je najgora startna pozicija još od 2011. godine. No, tijekom utrke je 37-godišnji Talijan dokazao kako je još uvijek materijal za prvaka, sjajnim je prestizanjima na vrlo zavojitoj i teškoj stazi do cilja stigao kao drugi. Prvenstvo je već ranije osvojio Marc Marquez (Honda), koji je i najveći tragičar utrke.

Već nakon starta Marquez je vrlo brzo, već nakon nekoliko zavoja, došao do vodeće pozicije i polako je počeo odmicati ostatku vozača. Vidjelo se kako nije taktizirao iako je već novi svjetski MotoGP prvak, vozio je precizno na dlaku, no to mu se obilo u glavu. Još u prvoj polovici utrke, 18 krugova prije kraja, Španjolac je izletio u jednom desnom zavoju o ostao bez bodova. Nakon utrke je priznao kako je to njegova pogreška, njegova je Honda radila besprijekorno.

Vodstvo je preuzeo tada drugi Cal Chrutchlow (Honda) koji je pokazao odličnu formu. Iako se Rossi opasno približavao prestižući sve ispred sebe, nije uspio prestići i vodećeg Chrutchlowa koji je jednostavno letio stazom. Još jedan nesretnik utrke bio je Aleix Espargaro (Suzuki), koji se s timskim kolegom Maverickom Vinalesom (Suzuki) i Andrea Diviziosom (Ducati) borio za treće mjesto. Suzukijevi vozači su bili brži po zavojima, očito im je odgovarala konfiguracija staze, no na ravnom dijelu je moćni Ducati pokazao snagu svog motora. U prestizanju Vinalesa Espargaro je samo izletio u vanjski dio zavoja, bio je to kraj utrke za Španjolca.

Aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo (Yamaha) bio je praktički nevidljiv tijekom cijele utrke, no ipak se do cilja uspio dovesti kao šesti, iza Pola Espargara (Yamaha).

Valentino Rossi je osvojio vrijedne bodove, no već ranije je Marquez osigurao titulu svjetskog prvaka, unatoč padu na utrci u Australiji. Do kraja sezone voze se još dvije utrke – u Maleziji idući vikend, te u Španjolskoj (Valencia) polovicom studenog.

Evo i rezultata utrke, kao i vozačke ljestvice.

cal-chrutchlow-iznenadio-u-australiji-valentino-rossi-drugi-marc-marquez-izletio-02

cal-chrutchlow-iznenadio-u-australiji-valentino-rossi-drugi-marc-marquez-izletio-03