Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliCadillac CTS-V sa 556 KS premijerno u Detroitu

Cadillac CTS-V sa 556 KS premijerno u Detroitu


Cadillac je za premijerno prikazivanje na skorašnjem sajmu u Detroitu najavio CTS-V Coupe, automobil koji bi trebao biti ljuti suparnik europskim i japanskim nabrijanim srednjeklasnim kupeima.

Cadillac, Cadillac CTS-V

Sudeći prema brojkama, Amerikanci se neće morati sramiti kad u ljeto ovaj automobil dođe na tržište, jer CTS-V Coupe dolazi s kompresorskim 6.2-litrenim V8 motorom sa 556 KS i momentom od 747 Nm. To je najjači motor u povijesti Cadillaca. Do brzine od 60 milja na sat ubrzava za 3,9 sekundi, dakle na stotki je za 4 sekunde. Uz motor će se nuditi dva šeststupanjska mjenjača – Tremecov ručni i Hydra-Matic automatski s peteljkama na volanu.

U nabrijanoj vanjštini najviše se ističu na dva dijela podijeljena rešetkasta maska i središnje postavljeni dvostruki ispuh. Središnji dio poklopca motora malo je podignut, kako bi ispod njega stao kompresor. Auto stoji na 19-colnim aluminijskim naplatcima, koji mogu biti obojani ili polirani, a na njima su Michelinove gume Pilot Sport 2. Naplatci skrivaju Brembove kočnice.

Cadillac, Cadillac CTS-V

CTS-V Coupe ima trag stražnjih kotača za 2,5 cm širi od modela CTS-V Sport Sedan, koji se već dokazao kao jedna od najsportskijih limuzina na svijetu. Osovinski razmak im je isti, ali Coupe je 5 cm niži i 5 cm kraći. Dobroj aerodinamici doprinosi i kut vjetrobranskog stakla od 62,3 stupnja, a stražnje staklo je gotovo horizontalno. Preduvjeti za još bolje vozne performanse su dakle stvoreni, preostaje još samo da se dokaže na stazi.

Uz pomoć sustava Magnetic Ride Control ovjes se najbrže moguće (navodno je najbrži na svijetu) prilagođava uvjetima vožnje, pa je CTS-V Coupe istovremeno zvijer za ‘peglanje’ trkaće staze i luksuzni coupe s 2+2 sjedala za lagano i udobno krstarenje autocestama. Elektronički senzori na sva četiri kotača svake milisekunde ‘čitaju cestu’ i prilagođavaju ovjes potrebama vozača.

Cadillac, Cadillac CTS-V

Cadillac, Cadillac CTS-V

Autor: Marijan Malčević