Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliBrabus GL 63 Biturbo – luksuzni SUV sa 650 KS

Brabus GL 63 Biturbo – luksuzni SUV sa 650 KS


Superautomobili su obično lagani, niski, aerodinamični i skučeni, ali ipak nerijetki su primjeri da status superautomobila, onog koji se pridružuje Klubu 300, može dobiti i automobil koji ima aerodinamiku cigle, masu dvostruko veću od uobičajenih jurilica te može prevesti i sedam (!!!) osoba.

Brabus GL 63 Biturbo – luksuzni SUV sa 650 KS

Jedan takav superautomobil opet nam dolazi iz Brabusa, ekskluzivnog tunera Mercedesevih modela, koji se ovaj put pozabavio SUV modelom GL. Riječ je o Brabusu GL 63 Biturbo, luksuznom SUV-u sa 6.3-litrenim V8 motorom sa 650 konjskih snaga i maksimalnom brzinom od 300 km/h. Podrazumijeva se da će biti proizvedena ograničena serija ovog automobila, a cijena u Njemačkoj mu je 368.000 eura (bez davanja).

Brabus je u svoj najnoviji proizvod ugradio V8 motor ‘posuđen’ iz modela ML 63 AMG. Sustav s dva turbo punjača je prerađen tako da je punjač na desnom cilindarskom sklopu, koji se inače vrti udesno, zamijenjen punjačem koji se vrti na suprotnu stranu. Ova naizgled jednostavna Brabusova inovacija dovela je do boljeg i bržeg iskorištenja ispušnih plinova na toj strani bloka motora, a to znači i poboljšane vozne performanse. Svemu je prilagođena i reprogramirana elektronika, a konačan rezultat je veća snaga uz manju potrošnju i čišći ispuh, koji zadovoljava Euro 4 norme.

Brabus GL 63 Biturbo – luksuzni SUV sa 650 KS

Uz već spomenutu maksimalnu snagu od 650 ks (pri 6200 okretaja), motor ima okretni moment od 850 Nm u području od 3000 do 5500 okretaja. U kombinaciji sa modificiranim Speedshift 7G-tronic automatski mjenjačem sa sedam brzina i stalnim pogonom na četiri kotača ovaj superSUV do 100 km/h ubrzava za 4,7 sekundi, a maksimalna mu je brzina zaokružena na 300 km/h.

Ovim impresivnim brojkama prilagođeni su i aerodinamika, gume, ovjes i kočnice. Widestar verzija modela GL 63 biturbo proširena je za 6 centimetara, a aerodinamika prednje maske usavršena je u zračnom tunelu kako bi pritisak na prednju osovinu bio što manji. Osim što atraktivno izgledaju, veliki otvori za zrak dovode dovoljno zraka za hlađenje motora i kočnica. Bitni aerodinamički dodaci su također krovni spojler i stražnji branik s difuzorom. Zanimljiv tunerski dodatak su svjetla pored ispušnih cijevi napravljenih od nehrđajućeg čelika.

Brabus GL 63 Biturbo – luksuzni SUV sa 650 KS

Gledano s boka pažnju privlače 23-colni Monoblock Platinum naplatci s devet krakova. Predviđeno je da se na njih stave Pirellijeve ili Yokohamine gume dimenzija 305/30R23. Kome su 23 cola previše, može odabrati neke od sedam ponuđenih 21 ili 22-colnih kotača. Za kočenje služe 12-klipna aluminijska kliješta s 380-milimetarskim diskovima sprijeda i 6-klipna kliješta s 355-milimetarskim diskovima straga. Ovjes automobila spušten je za 30 milimetara, a Airmatic zračnom ovjesu dodan je Brabusov tuning modul. Spuštanjem automobila snizio se centar gravitacije, a time je poboljšana vozna dinamika.

Podrazumijeva se da luksuzni SUV ovakve cijene ima i ekskluzivnu unutrašnjost. Kupcima se nudi kombinacija Mastik kože i alkantare, u omjeru i boji kako njima odgovara. Dostupni su također umetci od kvalitetnog drva ili karbona. Tu su još alumijske papučice i kvake, a upravljač je ergonomski dizajniran. Na mogućnosti automobila podsječa brzinomjer sa skalom koja ide do 320 km/h.

Dok vozač i suvozač uživaju u pogledu na cestu, iza njih se nalazi svojevrsni multimedijski studio. Na naslonima prednjih sjedala su konzole sa 7-colnim LCD monitorima, DVD player i preklopivi stolić, a ekrane ispred sebe imaju i putnici u trećem redu sjedala. Oprema se može nadopuniti i s drugom komunikacijskom i kompjuterskom tehnologijom.

Brabus GL 63 Biturbo – luksuzni SUV sa 650 KS

Brabus GL 63 Biturbo – luksuzni SUV sa 650 KS

Brabus GL 63 Biturbo – luksuzni SUV sa 650 KS