HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosportBostanci osvojio Croatia Rally, Šebalj i Klinc opet prvaci Hrvatske

Bostanci osvojio Croatia Rally, Šebalj i Klinc opet prvaci Hrvatske


Turska posada Murat Bostanci i Onur Vatansever u Fordu Fiesti R5 pobjednici su 42. Croatia Rallyja, održanog proteklog vikenda u Istri. Naši Šebalj i Klinc su s petim mjestom ponovo osvojili naslov prvaka Hrvatske.

Turski dvojac došao je u Istru s ciljem osvajanja dovoljno bodova za pobjedu u European Rally Trophyju, a na kraju su pobijedili i na rallyju te osvojili ovogodišnji ERT. Nakon više od 190 kilometara brzinskih ispita pobijedili su s više od tri minute prednosti ispred njemačko-austrijske posade Hermann Gassner junior / Ursula Mayrhofer u Mitsubishiju Lanceru Evo X R4. Do trećeg mjesta generalke stigli su Slovenci Darko Peljhan i Jaka Cevc u Mitsubishiju Lanceru Evo IX.

“Bilo nam je dovoljno četvrto mjesto da potvrdimo naslov i zbog toga nismo željeli riskirati. Osjećao sam se ugodno u lijepom gradu Poreču. Brzinski ispiti bili su zahtjevni, ali uspjeli smo stići do cilja i pobjede. Nadam se da ćemo se vratiti na Croatia rally i dogodine” – izjavio je pobjednik Bostanci.

 

CroatiaRally-SebaljKlinc01

 

Zahtjevni brzinski ispiti voženi u subotu ponudili su pravu dramu. Stanje staze mijenjalo se iz sata u sat, a dio posada pao je u poretku ili morao odustati zbog tehničkih kvarova. Bostanci je usprkos pirueti koju je napravio na prvom brzinskom ispitu do kraja uspio ostaviti konkurenciju iza sebe. Dugo je drugo mjesto držao Krisztian Hideg sa suvozačem Istvanom Kerekom, ali njihov je Mitsubishi Lancer otkazao poslušnost na cestovnoj etapi uoči devetog brzinskog ispita.

Tada su trećeplasirani Juraj Šebalj i Toni Klinc napredovali na drugu poziciju, ali ubrzo su počeli njihovi problemi. Tri brzinca prije kraja ostali su u drugoj, a potom u trećoj brzini, u kojoj su vozili do kraja natjecanja. Rally su završili na petom mjestu ukupnog poretka,osiguravši dovoljno bodova za novi naslov prvaka Hrvatske. To im je šesti uzastopni naslov i osvojili su dijamantnu kacigu.

“Bostanci je bio prebrz. Njegov je automobil izuzetno brz, što mu dopušta taktiziranje. Kad mu je potrebno malo stisne, inače može malo pustiti gas. Žao mi je da je se nisam do kraja borio s Hidegom, no ovo je bio težak rally na kojem smo i mi pred kraj imali problema s automobilom” – zaključio je Šebalj.

 

CroatiaRally-SebaljKlincPodium

 

Od 38 posada koje su startale utrku, do cilja ih je stiglo svega 23, uglavnom zbog kvarova. Osim posade Šebalj/Klinc naslov Prvaka Hrvatske potvrdila je i posada Marsel Katić i Denis Rubinić iz AK Opatija motorsport u klasi 4, odnosno AK Delta Sport iz Zagreba u klupskoj konkurenciji. U Prvenstvu Hrvatske na rasporedu je još jedan rally, za mjesec dana opet u Poreču.

REZULTATI UKUPNO:

1. Bostanci-Vatansever (Tur, Ford Fiesta R5) 2:01:02,8
2. Gassner jun.-Mayrhofer (Njem/Aut, Mitsubishi Lancer Evo X R4) +3:21,8
3. Peljhan-Cevc (Slo, Mitsubishi Lancer Evo IX) +6:00,3
4. Puskadi-Godor (Mađ, Škoda Fabia S2000) +6:19,1
5. Šebalj-Klinc (Hrv, Mitsubishi Lancer Evo IX) +6:49,2

PRVENSTVO HRVATSKE:

1. Šebalj-Klinc (Mitsubishi Lancer Evo IX) 2:07:46,0
2. Dobrila-Raštegorac (Renault Clio R3) +8:36,9
3. Katić-Rubinić (VW Polo 1.4) +17:13,1