Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaBosch videokamera sa stereo sustavom poboljšava udobnost i sigurnost vožnje

Bosch videokamera sa stereo sustavom poboljšava udobnost i sigurnost vožnje


Boschevi inženjeri uspješno su iskoristili novu videokameru sa stereo sustavom kako bi istu sposobnost dali sustavima pomoći vozaču. Tehnologija i elektronika opet su na djelu, za udobniju i sigurniju vožnju.

Potrebna su dva oka za binokularno viđenje svijeta, sposobnost koja nam omogućuje određivanje veličine objekata i percepciju longitudinalnog kretanja. Zahvaljujući binokularnom vidu, ta kamera može mjeriti udaljenosti do drugih objekata samo s pomoću videosignala. Na osnovi toga, Bosch radi na razvijanju funkcija koje samostalno mogu izbjeći prepreke ili zastoje na cesti (poput znakova za suženje ceste i sl.) i usmjeravati vozilo. Naravno, te će se funkcije moći upotrebljavati i u kombinaciji s postojećim funkcijama pomoći poput automatske kontrole razmaka (ACC) te automatskog naglog kočenja.

Nova Boscheva videokamera pruža podatke za različite zadaće. Informacije koje kamera daje mogu znatno smanjiti rizike i posljedice sudara s drugim vozilima, pješacima i biciklistima pri brzinama do 80 km/h. Ona stoga predstavlja idealnu osnovu za poboljšanje sigurnosti gradskog prometa. Kao rezultat toga, sami podaci stereo kamere mogu se upotrebljavati za aktivaciju automatskog postupka naglog kočenja. U slučaju da nije moguće spriječiti nesreću, brzina udara, a s time i težina nesreće mogu se barem smanjiti na minimum. S druge strane, usavršavanjem sustava zaštite putnika od udarca prilikom sudara, omogućena je optimalna upotreba zračnih jastuka i zatezača pojasa.

Funkcija automatskog naglog kočenja mora uvijek biti pouzdana i nepromjenjive kvalitete. Naravno, stereo sustav može također obavljati sve zadaće koje se obično povezuju uz videokameru s mono sustavom, poput prepoznavanja prometnih znakova, pomoći vozačima za održavanje vozila u prometnoj traci i automatske prilagodbe svjetala na vozilu s obzirom na vozila sprijeda ili ona koja dolaze iz suprotnog smjera.

Vjerojatno najmanji sustav stereo kamere za vozila na tržištu
Integriranjem upravljačke jedinice za obradu snimaka i upravljanje funkcijama izravno u kućište kamere, Boschevi inženjeri razvili su impresivno kompaktan sustav. S udaljenosti osnovnih linija, tj. udaljenosti između optičkih osi leća od 12 cm, Boscheva stereo kamera najmanji je sustav ove vrste koji je trenutno dostupan na području automobilskih rješenja. Kao posljedica toga, ona je pogodna za proizvođače automobila jer se izrazito jednostavno integrira u njihova vozila.

Povećavaju se zahtjevi za sigurnost
Stručnjaci očekuju da će od 2014. godine velik udio opreme novih modela vozila morati biti namijenjen za sustave pomoći vozaču da bi vozila dobila najvišu ocjenu organizacije za zaštitu potrošača EuroNCAP (Europskog programa procjene novih automobila) od pet zvjezdica.