Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliBosch: što će pogoniti automobile u budućnosti? O tome su progovorili dva kompanijina stručnjaka

Bosch: što će pogoniti automobile u budućnosti? O tome su progovorili dva kompanijina stručnjaka


Sigurno ste svi već čuli na automobile na alternativna goriva, elektromobile, hibride i slične pojmove. Kakva je sudbina automobila u bliskoj budućnosti? Svoju su viziju predstavila dva Boschova stručnjaka.

To su dr. Rolf Bulander predsjednik Boschevog Odjela za benzinske sustave, i dr. Markus Heyn iz Boschevog Odjela za dizelske sustave, koji su na 61. konferenciji za novinare Odjela za automobilsku tehnologiju u Boxbergu objasnili što misle.

Flotni ciljevi Europske unije za 2020. napokon spoznati. Prijedlog Europske komisije sada je služben: 95 grama CO2 po kilometru. A u 2015., samo dvije godine od sada, flote vozila bit će ograničene na prosječnu emisiju CO2 od samo 130 grama po kilometru. Boscheva automobilska tehnologija odigrat će ključnu ulogu u pripremanju vozila svih klasa na buduća ograničenja. Elektrifikacijom pogona automobili nude sasvim novo iskustvo vožnje. Maksimalni okretni moment vozila dostupan je već od prvih par metara, a u slučaju hibrida, električni motor razvija dodatnu snagu prilikom ubrzavanja za uzbudljiviju vožnju.

Mnoga rješenja: motori s unutarnjim izgaranjem, elektrifikacija, stlačeni prirodni plin
Poboljšana tehnologija ubrizgavanja, turbopunjači i smanjivanje obujma motora kombiniraju niske troškove s visokom učinkovitosti. U slučaju pogona za vozila srednje veličine, Bosch također razvija tehnologiju za još čišće i učinkovitije motore, koji bi usprkos tome još uvijek bili pristupačni cijenom.

Za pogonsku tehnologiju u visokoj klasi moramo se dodatno potruditi kako bismo postigli ciljne vrijednosti emisije CO2. Bosch razvija učinkovite plug-in hibridne sustave koji omogućuju do 60 kilometara potpuno električne vožnje. Osim elektrifikacije pogona, Bosch vidi i potencijal za uporabu ekonomičnih pogona na stlačeni prirodni plin u svim klasama vozila.

Hidraulički hibrid: alternativni pogon sa širokim rasponom
Dodatna mogućnost za povećanje učinkovitosti u nižoj klasi je prvi hidraulički hibrid za osobna vozila na svijetu, koji Bosch razvija u suradnji s grupom PSA. Ovaj pogon objedinjuje mnoge poznate prednosti električnog automobila. Ovdje se radi o alternativnom pogonu koji zapravo značajno povećava domet automobila zato što smanjuje potrošnju goriva.

Sustav povećanja okretnog momenta i obnavljanja energije (BRS) i elektronička spojka (e-clutch): veza sa svijetom hibrida
Osim što će morati biti učinkovit, morat će imati i pristupačnu cijenu. To možemo postići pametnim prilagođavanjem njegovih dijelova.

Plug-in hibrid: budućnost premium klase
Vozači mogu prijeći udaljenosti do 60 kilometara isključivo na električnu energiju i to brzinom do 120 km/h. To omogućuje uštedu u potrošnji energije do čak 90 posto, ukoliko korisnici redovito pune bateriju preko utičnice. No čak i kupci koji nemaju potpuno napunjenu bateriju prije svakog putovanja imat će koristi od plug-in hibrida.

Pogoni na prirodni plin: alternativa alternativi
Bosch ima još jedan alternativni pogon na raspolaganju i to jedan koji postaje prava alternativa. Govorim o pogonu na prirodni plin. Vozačima se prirodni plin može isplatiti već pri godišnjoj kilometraži od 7000 kilometara, odnosno gotovo svima.