Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportBMW Z4 GT3 – potpuno nov i spreman za utrke

BMW Z4 GT3 – potpuno nov i spreman za utrke


BMW Motorsport napustio je Formulu 1, ali se zato jače posvetio razvoju automobila za druga natjecanja. Njihov posljednji model je Z4 GT3, koji je nedavno uspješno završio testiranja i nakon toga su prvi primjerci isporučeni kupcima, točnije privatnim momčadima koje se pripremaju za određena nacionalna i međunarodna prvenstva.

– Reakcije svih na novi automobil su jako pozitivne – rekao je direktor BMW Motorsporta Mario Theissen. Novi je automobil četvrti model u trenutnoj ponudi BMW Motorsporta, uz 320si WTCC, M3 GT2 i M3 GT4. Novi Z4 GT3 natjecat će se na Europskom GT3 prvenstvu, International GT Open prvenstvu, ADAC GT Masters seriji i utrkama izdržljivosti.

Z4 GT3 napravljen je od običnog Z4. Najveća je razlika u motoru, jer umjesto šestcilindarskog agregata pod haubu je instaliran 4.0-litreni V8 motor, sličan onome kojeg ima M3 GT2.  Motor u Z4 GT3 proizvodi oko 480 konjskih snaga, a uz njega je šeststupanjski sekvencijalni Quick Shift mjenjač.

Zbog korištenja drugog motora, u razvoju novog trkaćeg automobila moralo se ispočetka dizajnirati znatan dio auta i postaviti motor na najbolje moguće mjesto, kako bi performanse bile očekivano superiorne. Razlog je to i za potpuno izmijenjeni prednji ovjes, dok je stražnji isti kao na serijskom Z4. Aerodinamika je usavršavana u zračnom tunelu, a radi olakšavanja automobila korištena je plastika ojačana karbonskim vlaknima za većinu karoserijskih dijelova. Masa automobila iznosi oko 1200 kilograma.

Cijena automobila je 298.000 eura (bez davanja).
Izvor: Automoto-portal.hr