Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiBMW TwinPower Turbo tehnologija za 4-cilindrične motore

BMW TwinPower Turbo tehnologija za 4-cilindrične motore


U drugoj polovici ove godine očekuje se kako će se pojaviti novi BMW-ovi 4-cilindrični turbo-punjeni motori koji će se ugrađivati u BMW-ove modele Serije 1, Serije 3 i Z4.

I dalje je u svijetu trend smanjivanja kubika u motorima, manje potrošnje, manjeg ispuha štetnih CO2 plinova, a s druge strane veće efikasnosti motora. U skladu s tim načelima u BMW-u namjeravaju  predstaviti nove turbo-punjene motore koji će se, kako saznajemo, ugrađivati u novi BMW X1 sDrive28i, ali i neke druge modele iz Serija 1 i 3, a u igri je navodno i sportski model Z4 Roadster.

Ova se najava u prvom redu odnosi na primjenu turbo motora u čitavu paletu 4-cilindričnih agregata, od kojih bi najjači trebao biti onaj s TwinPower Turbo tehnologijom i snagom od 245 konja. Motor ima takozvani "twin-scroll" turbo punjač, direktno ubrizgavanje  turbocharging system, direct fuel injection and automatskim elektromagnetskim ubrizgivačima.

Ako vam treba motor jači od 245KS, tada će vam BMW ponuditi V6 ili V8 motor.

Novi turbo-punjeni 4-cilindraši imat će 2.0 litre u aluminijskom bloku, s različitim izlaznim snagama, ovisno o turbo punjačima. No, ono što je najvažnije u ovoj priči je u tome što BMW tvrdi kako će novi motori s TwinPower Turbo tehnologijom imati otprilike istu snagu, ali veći moment sile od V6 motora, uz manji ispuh štetnih plinova.

Koja je pouka ove priče. Ako ćemo razmišljati na BMW-ov način, dani "prirodnim" motorima bez turbo punjača su – odbrojani.