Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliBMW i9 – kada ga vidite, trenutno aktualni model i8 će vam izgledati kao stara kanta!

BMW i9 – kada ga vidite, trenutno aktualni model i8 će vam izgledati kao stara kanta!


Ruku na srce, kada smo prvi puta vidjeli BMW i8 hibrid, pomislili smo kao da dolazi s neke druge planete. Pogledajte novi koncept BMW i9. Prema njemu i8 izgleda sasvim obično.

Automobili svakodnevno postaju bolji, izgledaju bolje i sve su opremljeniji najnovijim tehnologijama, tako da nam izgledaju kao da su izašli iz filmova poput naslova Minority Report, Blade Runner ili I Robot. Možemo li to isto reći za novi BMW i9 koncept hibridnog automobila? Definitivno. Užitak ga je samo vidjeti, a kamo još i sjesti u njega… jednog dana… 🙂

O nasljedniku BMW i8 već se šuška neko vrijeme, tako da ova priča itekako drži vodu. Ako usporedite slike novog BMW i9 i starijeg i8 modela (na slici na kraju vijesti), vidjet ćete kao da praktički ne pripadaju istom proizvođaču. Ili istom vremenu. Novi i9 je zaista nešto totalno futuristički, pa se pitamo – može li koncept koji vidimo na slikama ostati tako lijep i u proizvodnoj inačici? Vjerujte nam, može.

Novi BMW i9 ima dvoja vrata, nevjerojatne obline za koje nismo niti mislili kako postoje na automobilima, kotače kao iz video igre Sonic the Hedgehog, a stražnji dio nam se posebno sviđa, nalikuje na TIE Fightera iz ratova zvijezda. A prednji kraj? Ne znamo kako to komentirati…

BMW i9 koncept 02

Što se samog pogona tiče, to se za sada samo nagađa. Ipak, saznali smo kako bi se u proizvodnji mogao pojaviti iduće 2016. godine. Bit će napravljen od laganih karbon-fiberskih vlakana, a pod haubom (ako se to tako može nazvati!) bi mogao imati novi modularni 3,0 litarski motor koji radi paralelno s dva moćna elektromotora. Ukupna snaga koju bi razvijao bila bi “samo” oko 500 konja, dok bi od 0-100 km/h ubrzavao za 3,8 sekundi. Podsjetit ćemo vas kako je BMW i8 ubrzavao za 4,1 sekundu, tako da je BMW i9 svakako napredovao. Ne puno, ali se osjeti.

Ovoj ćemo lijepoj informaciji dodati kako njemački automobilski div uskoro planira izbaciti još jedan hibrid. Spominje se BMW i5 kojeg će pokretati vodikove ćelije, odnosno imat će tehnologiju koju je već utjelovila Toyota Mirai FCV.

BMW i9 koncept 03