Testovi - rabljeni


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTestoviTestovi - rabljeniBMW 318i – test rabljene bavarske limuzine elitne srednje klase

BMW 318i – test rabljene bavarske limuzine elitne srednje klase


Testiranom modelu je u obiteljsko naslijeđe ostavljen izuzetno dobro prihvaćen model E36, a bavarski inženjeri su uspjeli napraviti još bolji automobil…

Godina proizvodnje: 1999.
Stanje putomjera: 174000Km
Cijena: 26,000Kn

BMW je sa svojim predstavnicima plemenite srednje klase točnije modelima E36 i E46 pogodio „u sridu“ što se tiče vremenskog intervala izlaska svojih uspješnica i njihova predstavljanja širokom puku. E36 je izašao u pravom trenutku, upravo kada se konkurentski dvojac već pomalo uspavao. Mercedesova 190-ka je nosila već poduži staž na leđima, a Audi 80 je također već 4 godine bliještio svojim krugovima. Ništa drugačije nije bilo ni sa nasljednikom tj. modelom E46. C klasa je tragove guma na asfaltu ostavljala već petu godinu, a Audi je imao 3 godine vremena da se riješi mogućih dječjih bolesti i pokojeg nedostatka. Bilo je to odlično vrijeme da BMW izradi i pokaže najbolji automobil srednje klase, u čemu je po mom mišljenju i uspio uz tek pokoju manicu.

Dizajnerski je E46-ica u vrhu klase, iako je u istom sudjelovao „ozoglašeni“ Chris Bangle. Pobornici marke su ovom modelu zamjerali tek nešto više izraženu krovnu liniju i „oblost“ na koju nisu navikli kod BMW-a. Po meni, ovo je drugi najljepši automobil srednje klase iz kraja 90-ih, ljepši od njega je samo Alfa 156. Ipak, o dizajnu neću previše zato jer je ljepota u očima promatrača…

Kada stavite pokraj BMW-a neki od konkurentskih modela poput Nissana Primere, Forda Mondea, Opel Vectre, testirani auto ostavlja dojam za klasu boljeg i kompletnijeg automobila.

BMW 318 02

Motor i mjenjač

Osnovna benzinska trojka bila je pokretana 1.6-litrenim motorom, a mi smo na testu imali 200 „kubika“ veći motor. Mišljenja sam da je baš taj testirani agregat trebao biti osnovni, tj.početak ponude jer je onaj manji sa 102Ks zaista preslab i nikako ne može zadovoljiti bilo kakve sportske pretenzije, čak muku mući i kod normalne upotrebe. BMW je poznat po svojim sjajnim 6-cilindrašima i odličnoj šasiji, pa je ugradnja motora sa dva cilindra manje pomalo i svetogrđe. Ovaj 118KS snažan benzinac ipak ima pokojeg konjića za utrku i „suma sumarum“, to je odličan motor. Ponovno napominjem, ne treba očekivati nikakve sportske performanse, ali ono što on pruža za ovaj kapacitet i snagu je ponajbolje u klasi. Okretni moment od 175Nm pri relativno niskih 3500okr/min dopušta relativno lagodnu vožnju. Još važnija stavka je dostupnost momenta u širokom rasponu okretaja, njemački inženjeri su se poigrali sa usisom, pa agregat vrlo dobro diše.

U gotovo svim uvjetima eksploatacije, performasne su zadovoljavajuće, a određeni zamor osjetan je tek kod jačeg opterećenja automobila. Sjednite u 10-ak godina novije modele, npr.japanskih proizvođača slične mase i snage, i biti ćete ugodno iznenađeni kvalitetom BMW-ove propulzije. Mogu reći da je dojam koji 318-ca ostavlja na cesti bolji od onog koji bi se očekivao od motora snage 118Ks i za auto mase preko 1300Kg. Još jedna pozitivnost maloprije rečenog je i činjenica da je ovaj 1.8-litraš opremljen „samo“ dvoventilskom tehnikom po cilindru. Razvodni mehanizam je pogonjen lancem, a uz već spomenutu 8-ventilsku konstrukciju zalog je za dugovječnost i smanjivanje broja kvarova na minimum.

Prosječna potrošnja je oko 8.5-9l, a vrijednosti iznad 10l mogu se postići u urbanom ciklusu ili kod „natjeravanja“ na autocesti brzinama većim od 150Km/h. Mjenjač je tipično BMW-ovski, a to kod proizvođača sa propelerom na njušci znači da je vrhunski. Idealno je proračunat, stupnjevi prijenosa se mijenjaju „kao po maslu“, bolje u ovoj klasi ne može. Ubrzanje do 100-tke traje 10.6s, maksimalac je na 206km/h, što je za prosječnog obiteljskog korisnika puna šaka brade. Za ovu odličnu vrijednost maksimalne brzine, zaslužna je odlična aerodinamika i već spomenuti dobro proračunati mjenjački sklop.

Unutrašnjost

Unutrašnjost je vrlo ugodna oku. Instrumenti su pregledni, ergonomija vrhunska. BMW je kod E46 zadržao tipično BMW-ovski centralni greben koji je zakrenut prema vozaču. Ta zakrenutost grebena uz pokoji manjak centimetara na prednjim sjedalima omogučava vozaču osjećaj jedinstva sa automobilom. Na prednjem sjedalu se osječate kao „simbioza raka samca i moruzgve“ kada je u pitanju ova trojka. Materijali su vrhunski kao i završna obrada. U ovoj klasi teško da ide bolje. Po pitanju kvalitete materijala i dizajna, E46 je bolji i od svog nasljednika.

BMW 318 06

Ponuda prostora ne ide baš u prilog testiranoj 3-ci. Na to smo već navikli i kod E36. Prostora na stražnjoj klupi je relativno malo, kao i u „gepeku“. Sjedala su odlično ergonomski oblikovana i pružaju dobar bočni oslonac. Najveća mana koja se može uputiti trojci ide baš u smjeru nedostatka volumena u unutrašnjosti, ali po tom pitanju nije puno bolji ni, npr. Audi A4.

BMW 318 03

Opremljenost je već u baznim verzijama bila zadovoljavajuća, ali napominjem da je zahvalno potražiti bolje opremljen model sa digitalnom klimom, 6 zračnih jastuka i s još pokojim „fancy“ gadgetom u unutrašnjosti. Testirani auto je bio opremljen sa ESP i traction controlom, 4 zračna jastuka, klima uređajem, servom, ABS-om, eletričnim podizačima i još pokojom sitnicom koja čini život unutar ovog BMW-a ugodnijim. Sva navedena oprema je na tragu one koja je esencijalna i u današnje vrijeme, tako da se kupnjom ovog BMW-a ne odričete, bar ne uvelike, svih blagodati koje pružaju moderni, par godina stari automobili. Buka, tj. nedostatak buke je ono što donekle karakterizira ovaj BMW, po tom pitanju je dosta dobar iako nije superioran. Klima uređaj pokazuje određenu anemičnost pri radu, tj. potrebno je dosta vremena da se postigne željena temperatura.

BMW 318 04

Na cesti

Jednostavno je najbolji u klasi. Stražnji pogon uz idealan raspored mase između prednje i stražnje osovine, omogućavaju vrhunsko držanje ceste i zabavu koju „kolko-tolko“ isporučuje 118KS jak motor. Šasija je izuzetno rigidna, 70% je veća otpornost na uvijanje naspram prethodnika. Masa ovješenih elemenata ovjesa također je uvelike reducirana obilnim korištenjem aluminija. Pravac na autocesti drži odlično što je zasluga dobrog koeficjenta otpora zraku kao i pozamašnog međuosovinskog razmaka od 2725mm. Opel Vectra treće generacije, koja je gabaritima dosta veći automobil, „rola“ se na međuosovinskom razmaku sličnih dimenzija. Ovjes ima „tone i tone“ rezerve što se tiče ugradnje većih motora, tako da i u „slaboj“ 318-ici svoj posao odrađuje odlično.
Kočnice su vrhunske, vrlo lako se doziraju, osjećaj na papučici je fenomenalan, nisu sklone pregrijavanju, jedino im nedostaje metar-dva manje kočionog puta da bi bile savršene, ali nećemo tražiti iglu u plastu sijena. Udobnost vožnje je vrlo dobra, iako nije odlična, ali je teško očekivati vrhunsku udobnost u ovoj klasi. Xantia i Mercedesova C klasa su po pitanju udobnosti malčice u prednosti, iako, ni jedan, ni drugi ne pružaju toliko sporta uz takav kompromis između udobnosti i atletskog nastupa.

 

SAVJET SERVISERA

BMW 318i je tipičan predstavnik dugoprugaša. Motor je provjerene konstrukcije i svoje korijene vuće iz kockice i još ranije 3-ojke. Opremljen je lancem koji ne zahtijeva tako često održavanje popt remena. Konstrukcija sa samo dva ventila po cilindru nije zadnji krik tehnologije, ali isto ima određeni impakt na pouzdanost.

Redovitim održavanjem i u maniri dobrog gospodara, motor bez problema može preći i preko 350 tisuća kilometara. Postoji tek nešto češća mogućnost otkazivanja termostata. Mehanizam električnog podizanja prozora također može biti potencijalno mjesto kvara. Iako je skoro naslabiji BMW, postoji mogućnost da je i vožen poput BMW-a, što znači nešto bržim tempom. Zato treba provjeriti stanje istrošenosti kočnica i aluminijskih dijelova ovjesa čija zamjena nije baš najeftninja. Limarija može pokazivati znakove umora, ali to također uvelike ovisi o održavanju. U kumulativu se može reći da limarija ipak nije tako vrhunska poput Audijeve.

ZAKLJUČAK

Testiranom BMW-u se može ustvari naći samo jedna prava mana, a to je manjak mjesta u unutrašnjosti i prtljažniku. Isto ne treba gledati kao deficit BMW-a, jer se publika koja kupuje ovaj automobil uvelike razlikuje od one koja kupuje, npr. Passat. Sve ostalo je na strani BMW-a, i za pola klase je bolji od spomenutog Passata. Rafiniraniji je, izuzetno kvalitetno izrađen, sportskiji, a opet zadržava vrlo dobru razinu udobnosti. Ja sam mu dao ocjenu vrlo dobar jer sam ga ocjenjivao kroz prizmu objektivnosti.

U slučaju da vam ne smeta prosječna ponuda prostora i nešto viša nabavna cijena od konkurencije, ocjena je odličan, a takav je i moj subjektivni dojam.

Savjet za kupnju: Potražite i model 316 koji je bio opremljen sa 1.9-litrenim benzincem od 105KS koji je možda još zahvalniji i mrvicu kvalitetniji od 318 sa 118Ks. Izbjegavajte osnovni 316i sa 102KS, jer ima nedovoljno snage što utječe i na povečanu potrošnju, iako je kvalitetom odličan. „Đaba“ vam odličnog ovjesa kada ga slabašni početni benzinac ne može pratiti. Potražite primjerke sa nešto više opreme, digitalni klima uređaj i drveni umeci podižu dojam u unutrašnjosti….

Tehnički podaci: BMW 318i

Motor: benzinski, uzdužno postavljen, redni, 4-cilindarski, dva ventila po cilindru
Pogon: Stražnji
Zapremina: 1895 ccm
Snaga: 118 KS pri 5500 okr/min
Okretni moment: 175 Nm pri 3500 okr/min
Prijenos: pet-stupanjski, ručni
Ubrzanje 0-100 km/h: 10.6 s
Maksimalna brzina: 206 km/h
Dimenzije (dxšxv): 4.471 x 1.739 x 1.415 mm
Međuosovinski razmak : 2725 mm
Zapremina prtljažnika: 405 l
strong>Masa: 1370 kg
Prosječna potrošnja: 8.9l/100 km
Gume: 195/65 R15