HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosportBeppo Harrach opet pobjednik na Santa Domenici

Beppo Harrach opet pobjednik na Santa Domenici


Austrijanac Beppo Harrach opet je pobjednik Rally Showa Santa Domenica. Na šestom izdanju najpopularnijeg ralijaškog natjecanja u Hrvatskoj Harrach je slavio treći put zaredom.

Nakon što je lista prijava opet bila popunjena s više od 100 posada, na startnoj listi su se u nedjelju (29. studenog) ujutro našle 92 posade, predvođene Mađarima i Austrijancem u najmodernijim R5 automobilima, koji su samo korak do WRC auta. Startni broj 1 imao je Mađar David Botka, aktualni prvak Europe u ERC2 klasi, koji je došao s Citroenom DS3 R5. Njegovi sunarodnjaci Krisztian Hideg i Antal Kovacs dijelili su Ford Fiestu R5 (sa startnim brojevima 9 i 4), a dvostruki pobjednik Beppo Harrach došao je također s Fordom Fiestom R5.

Kao što se moglo i pretpostaviti, ova su četiri vozača bila dominantna u prolascima 6-kilometarskim brzincem, a odmah do njih bili su Slovenac Darko Peljhan s Mitsubishijem Lancerom Evo X i hrvatska posada Juraj Šebalj/Toni Klinc u božićno okićenom Lanceru Evo IX.

Hideg je bio najbrži na prvom brzincu, a Kovacs na sljedeća dva, pa je nakon tri brzinca poredak bio sljedeći: Hideg – Botka – Kovacs – Harrach. Nakon toga na sektoru između brzinaca dogodio se sudar Hidegove Fieste i mađarskog Suzukija Swifta s brojem 101. To je nažalost izbacilo iz natjecanja ne samo Hidega nego i Kovacsa. I bez njih je borba za prvo mjesto bila neizvjesna do zadnjeg zavoja, jer je Harrach u peti i posljednji brzinac krenuo sa samo 0.2 sekunde prednosti ispred Botke. Harrach je na zadnjem prolasku bio brži za 2.5 sekunde i potvrdio je pobjedu, zajedno sa suvozačem Dominikom Jahnom.

Iza Botke trećeg mjesta na podiju generalke domogli su se Darko Peljhan i Andreja Verbič Ditka, dok su se Šebalj i Klinc morali zadovoljiti četvrtim mjestom. U Pro Sport klasi s ‘prednjepogonašima’ pobijedio je Szabols Borbas u Citroenu DS3 R3 ispred Roka Turka u Peugeot 208 R2. Sprint klasu dobili su Luka Hrubi i Filip Puzić u Peugeotu 106 Rallye ispred Jana Mraka i Luke Kosa u Zastavi Yugo. Auto Krešo RWD Trophy osvojili su Mađari Gergo Szauer i Gabor Zsebe u Ladi. Iza tri mađarske Lade na četvrtom su mjestu završili Krešimir Ravenšćak i Davor Bradvić u Fordu Escortu MkI.

Organizatori iz AKK Sveta Nedelja dodijelili su i posebne nagrade za veterane, juniore i suvozačice. Najbrži veteran bio je Norvežanin Goran Stuedahl u Škodi Fabiji R2, ali tek nakon što je legendarni ‘Šveđanin’ Wladica Rabrenović imao problematičan zadnji brzinac sa svojim Renault Cliom. Najbolji juniori bili su Marko Lončarić i Anto Katić u Subaru Legacyju GT. Lončarić je, pogađate, nećak od onog Lonca – višestrukog prvaka Hrvatske Nenada Lončarića. Najbolja suvozačica bila je Andreja Verbič Ditka, koja je sjedila uz Darka Peljhana. Za sljedeći put predlažemo i izbor Miss co-driver, jer među dvadesetak suvozačica bilo je i cura/žena ljepših od onih koje se prešetavaju po modnim pistama.

Fotografija: Zvonimir Kranjčec
za još fotki klik na link.

Kompletne rezultate imate kod Delta Timinga.