Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaAutonomous Emergency Braking Systems (AEB) bi uskoro mogao postati obavezan u Europi?

Autonomous Emergency Braking Systems (AEB) bi uskoro mogao postati obavezan u Europi?


Autonomous Emergency Braking (AEB) je novi sustav kočenja koji kombinira prilagodljivu brzinu vozila s automatskim kočenjem kako bi se izbjegao sudar, a sve bez reakcije vozača.

Zamislite samo slučaj da u svom vozilu imate AEB sustav. Teorija kaže kako se praktički nikada ne bi trebao dogoditi sudar vašeg automobila i onog ispred vas, jer bi vaš automobil “automatski” odradio potrebno usporavanje i kočenje vašeg vozila.

Iako je taj sustav još u razvoju, zanimljiv podatak govori kako ga već koristi oko 20% automobila koji se prodaju u Europi. Naravno, radi se o onim skupljim i luksuznijim modelima. Postoji i ona druga strana priče, a to su regulative, odnosno novi zakonski propisi koji bi mogli tako propisati. Neslužbeno saznajemo kako od studenog 2013. godine, dakle za nešto više od godinu dana, svako novo vozilo prodano u Europi morat će imati AEB sustav “potpomognutog” kočenja.

Što se tiče sigurnosti, ovo je odlična vijest, kako za primjerice vozače kamiona tako i za putnike u automobilima koji vrlo često stradavaju. Ipak, regulatori u Europskoj uniji još se nisu odlučili na ovaj korak. Jedan od razloga je i vrlo visoka cijena ovog sustava koji bi osjetno mogao podići cijenu vozila, što je u ovim kriznim vremenima vrlo “škakljivo”.

Saznali smo još jednu zanimljivu informaciju. European New Car Assessment Program (Euro NCAP, europska agencija koja provodi sigurnosne testove) će početkom 2014. godine u svoje testove uvrstiti i AEB sustav. Drugim riječima, ako proizvođači budu željeli imati automobile koji će osvajati maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost, morat će imati AEB sustav, makar kao opciju.

I u Ameriji postoje slična stremljenja prema sigurnosti u vozilima. Uz Electronic Stability Control Systems (ECS), američki je regulator najavio potrebu za “Top Safety Pick” nagradom, a koju će osvajati oni najsigurniji automobili. Radi se o podizanju svijesti i proizvođača i vozača, jer je uočeno kako se puno lakše prodaju sigurniji automobili, pogotovo ako se radi o obiteljskim automobilima.

I na kraju, spomenimo možda i ono najvažnije. Naime, uvođenjem ovog sustava kao obaveznog u automobilima, prometni analitičari tvrde kako bi se broj prometnih nesreća mogao smanjiti i za 25%, što je ogromna brojka. Kada malo bolje razmislite, ima neke logike. Koliko puta ste se i vi koji ovo čitate našli u situaciji da morate naglo kočiti kako bi se zaustavili i spriječili sudar s vozilom ispred vas, bez obzira radi li se o vašoj nepažnji, naglom kočenju vozila ipred vas ili nekom trećem razlogu. Tehnologiju čuda radi, pa i u automobilima 🙂