Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaAutonomni automobili – kome to treba? Vozači ih jednostavno ne žele!
Autonomni automobili - kome to treba?

Autonomni automobili – kome to treba? Vozači ih jednostavno ne žele!


Istraživanje koje je provela kuća ORC International, a na zahtjev Chubb Group of Insurance Companies, pokazalo je neočekivane rezultate po pitanju autonomnih vozila.

S jedne se strane nalazi Google i nekoliko proizvođača automobila, kao što je i Mercedes-Benz sa svojim S-Class “autonomnim automobilom”, a s druge su strane kupci koji će dobiti polu-pametne automobile koji će sami odrađivati neke stvari umjesto njih, pa čak i voziti. No, prema rezultatima istraživanja koje je provedeno među 1.000 vozača, čini se kako autonomni automobili – nisu poželjni!

Samo 18% ispitanika je izjavilo kako bi kupilo autonomni automobil. Najveći razlog ovako malom postotku vjerojatno leži u nepovjerenju vozača da svoj život povjere “mašini”. Dvije trećine ispitanika odgovorilo je kako se ne bi osjećali ugodno u autonomnom automobilu koji vozi bez vozačeve kontrole, dok ih je samo 22% izjavilo kako ima povjerenje u te automobile.

Čini se kako je najveći razlog nepovjerenje čovjeka u mašinu. No, autonomni automobili već postoje, testiraju se i pokazuju odlične rezultate. Primjerice, Infiniti Q50 ima daljinski upravljač, odnosno upravljač vozača nije povezan s kotačima. Ukoliko “zakaže” ECU elektronska kontrolna jedinica, tada se spaja elekromagnetska spojka i vozač preuzima kontrolu nad vozilom. Zahvaljujući Active Lane Control sustavu, Infiniti Q50 može voziti bez ikakve intervencije vozača. Jasno, vjerojatno vam se već u glavi stvorila slika – što ako nešto otkaže pri brzini od 150km/h?

Autonomni automobili - kome to treba?

Drugi je primjer novi Mercedes-Benz S-Class koji već sam po sebi ima oko 25 kamera i senzora. S S500 prototipom napravljen je test od 100 kilometara u kojem je automobil vozio bez intervencije vozača. Čini nam se ipak kako autonomni automobili imaju budućnost.

Zanimljivo je kako su ispitanici izjavili kako bi platili više za dodatna tehnološka rješenja u automobilima – 88% njih kaže kako bi dodatno platili sigurnosne sustave, 77% bi dodatno platili za sustav potpomognutog kočenja koji može spriječiti sudar, 70% ih je za ugradnju prilagodljivog sustava vožnje, dok 30% želi elektronsku pomoć za parkiranje.

Autonomni automobili su sigurno budućnost, u to budite uvjereni, jer upravo ti elektronski sustavi mogu smanjiti broj prometnih nesreća i one najteže posljedice – poginule u prometu. Pratit ćemo kako će se to dalje razvijati.

Svakako pogledajte ovaj priloženi video u kojem ćete vidjeti kako to radi… 🙂