HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosportAutocross Rupa – Nagrada Matulja 2010, otvorenje sezone

Autocross Rupa – Nagrada Matulja 2010, otvorenje sezone


Domaća autocross sezona konačno starta utrkom "Autocross Rupa – Nagrada Matulja 2010" što će se u subotu, 10. i nedjelju 11. srpnja održati u Autocross centru "Rupa" nedaleko hrvatsko-slovenske granice. Tko je god u prilici, preporučujemo posjetite ovo zanimljivo natjecanje, sigurno ćete uživati.

Prvu ovogodišnju međunarodnu autocross utrku na najboljoj hrvatskoj stazi organizira Autoklub „Svigo“ uz tehničku podršku Autokluba „Grobnik“ a natjecanje je bodovno za Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske, Državno prvenstvo,  te Prvenstvo Regije Zapad Hrvatskog auto i karting saveza. Nastup je prijavilo 30 vozača iz deset klubova u četiri divizije, među kojima je osam slovenskih automobilista koji će se ogledati u međunarodnoj konkurenciji. Staza duljine 605 metara i prateći sadržaji proteklih su tjedana doživjeli značajne dorade u cilju sigurnosti i što boljih uvjeta za vozače ali i gledatelje koji su Rupu pohodili uvijek u značajnom broju.

Hrvatske krosiste predvode aktualni državni prvaci – Danijel Bezjak (AK Svigo) u diviziji 1A (do 1400 ccm), Robert Grbac (ASK Kastavac) u diviziji 1 (open) i Vigor Grbac (ASK Kastavac) u diviziji 3 (buggy jednosjedi), te pobjednik divizije 1B (do 2000 ccm) Zoran Srok (AK Svigo). Bezjak je ove godine već upisao jednu pobjedu na nedavno održanoj regionalnoj utrci u Ribniku, dok je Srok u svojoj klasi pobjedu prepustio Marinu Čargonji (Matulji racing). Vozači Kastavca, a time i dva Grpca nisu nastupila tako da ovom utrkom otpočinju ovogodišnji lov za bodovima.

Među slovenskim asovima ističu se državni prvak divizije 1 Samo Feštajn (Subaru Impreza WRX STI 4×4) i viceprvak divizije 3 Marcel Grgič (Buggy 4×4 Tatra 3,5).

Hrvatski autocross  proteklih je godina zapao u teškoće kako brojem sudionika tako i organizatora. Ipak postoji nada i vjerovanje da će usprkos sveprisutnoj recesiji i krizi koja je u oktanskim sportovima posebno prisutna, ova sezona biti na neki način prijelazna u oporavku i povratu na stare staze slave kakve su uz šest, čak i osam natjecanja i 50-tak hrvatskih vozača bile unatrag nekoliko godina. Ovogodišnji kalendar na području Hrvatske predviđa pet bodovnih utrka na stazama u Rupi, Varaždinu i Srijanama.

Prijam vozača i vozila na predstojećoj utrci odvijat će se na stazi Rupa u subotu od 16 do 18,30 sati, a u nedjelju su od 8,30 sati na rasporedu službeni treninzi. Prva od tri kvalifikacijske vožnje na rasporedu je u 11 sati, dok finalne vožnje počinju u 17 sati. Organizator je pripremio i prateći program tako da će u pauzi prije finalnih vožnji u potezanju konopa nastupiti ekipe Matulja, Jelenja, te istarskih gradića Peroja i Kršana, a cjelodnevnu će promociju svojim atraktivnim džipovima imati članovi Off road kluba „Uspon“ iz Klane koji će ujedno pomoći u tehničkoj provedbi utrke.