Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliAudi razvija zvučne generatore za svoje električne automobile

Audi razvija zvučne generatore za svoje električne automobile


Naslov vam je nejasan? I mi smo se pitali što to Audi razvija, kakvi su to "zvučni generatori", o čemu se radi? No, analizirajući njihov materijal shvatili smo o čemu se radi, nešto što bi trebalo povećati sigurnost sudionika u prometu.

Iako bi gotovo bešumni električni automobili mogli biti izbor broj jedan za kriminalce i lopove, u Audiju su se vodili drugom idejom, a to je sigurnost u prometu. Zamislite situaciju – pješačite i razgovarate na mobitel, i u jednom trenutku trebate prijeći cestu. Ne čujete niti jedan automobil, smatrate da se ne trebate okrenuti lijevo/desno te sigurno prelazite cestu. Krivo! Novi električni automobili ne proizvode nikakav zvuk i nemojte se čuditi ako se pojavite na njegovoj haubi! Upravo zato u Audiju razmišljaju o razvoju "zvuka" za svoje električne automobile koji bi s jedne strane bili ugodni za uho, a s druge strane bi pješake i druge sudionike u prometu upozoravali kako im se približavaju.

Dok ovo čitate, više različitih firmi već razvija "zvučne generatore" koji bi trebali ispuštati zvuk sličan ili isti kakav imaju normalni benzinski ili dizelski automobili. Jedna od njih je i Audi.

Do 25 km/h električni automobili su praktički nečujni, tek iznad te brzine čujete zvuk guma. Ovo je vrlo korisno i za slijepe i slabovidne osobe koje praktički ne mogu znati da im se približava bešumni električni automobil. Američke udruge su već dale zahtjeve kako određeni električni automobili moraju imati svoj specifičan zvuk, a u nekim dijelovima američkog i japanskog zakona to je već i sastavni dio.

Priča je prilično zanimljiva, vjerujemo kako vam je sada sve jasno. I na kraju ćemo se ponovo vratiti na Audi koji za svoj e-tron (na slici) razvija specifičan zvuk koji će imati u vožnji. I neka budućnost elektromobila bude – sigurna 🙂