Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliAudi e-tron SUV i Porsche Mission E concept prvi kompanijini elektromobili

Audi e-tron SUV i Porsche Mission E concept prvi kompanijini elektromobili


Audi će svoj prvi električni automobil predstaviti ove dok će Porsche, drugi predstavnik Volkswagen Groupa, godinu dana kasnije na tržište izbaciti svoju viziju elektromobila.

Audi će najvjerojatnije predstaviti svoj novi e-tron SUV temeljen na konceptu iz 2015. godine koji je predstavljen u Frankfurtu. S druge strane, Porsche će predstaviti svoj Mission E koncept električnog automobila. Ne treba posebno napominjati kako će oba biti elitna i vrlo skupa.

Oba elektromobila će raditi na odvojenim platformama – Audijev će raditi na takozvanoj C-BEV, a Porscheov na J1 platformi. Zanimljivo je kako će slijedeća platforma za elektromobile biti zajednička za ove dvije kompanije – ona se očekuje početkom 2021. godine, a prepoznat ćete je pod nazivom PPE (Premium Platform Electric). Nova platforma bi trebala biti vrlo fleksibilna tako da će se moći koristiti na više različitih modela. Na njoj će raditi oko 550 inženjera iz Audija, te oko 300 inženjera iz Porschea.

Dok se to ne dogodi, prvo na red dolaze spomenuti modeli. Tako bi navodno Porsche Mission E koncept sa J1 platformom trebao imati domet do 482 kilometra, a još nam se zanimljiviji čini podatak koji kaže kako bi se za samo 15 minuta punjenja moglo napuniti čak 80% baterije, što u ovom trenutku zvuči kao znanstvena fantastika. Da stvar bude bolja, PPE platforma će omogućiti još brže punjenje.

Naravno, oba će proizvođača automobila i dalje razvijati modele na klasični pogon, jer je razvoj pa i prodaja elektromobila još u povojima.