Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaAudi A8 – nova generacija bit će prvi serijski autonomni automobil?

Audi A8 – nova generacija bit će prvi serijski autonomni automobil?


Za one koji ne znaju, autonomni automobili su oni koji mogu voziti bez vozača. Jedan od prvih takvih automobila trebao biti novi Audi A8, a koji se u prodaji očekuje 2017. godine.

Audi je jedan od pionira u razvoju autonomnih automobila, iako je njihova konkurencija Mercedes-Benz puno glasniji u medijima. No, Audi svoju tehnologiju razvija potiho i kako sada stvari stoje, mogli bi prestići sve druge kompanije u proizvodnji autonomnih automobila, prvi se očekuje već 2017. godine.

Ovu je informaciju potvrdio Stefan Moser, šef proizvodnje, tehnologije i komunikacije u Audiju. Zanimljivo je što je Moser izjavio kako će autonomni automobili voziti puno bolje od “ljudskih vozača”. Objasnio je kako je vozače vrlo lako ometati, dok, će ovi automobili biti “mrtvi hladni” na uvjete oko ceste, koncentrirat će se samo na promet.

Moser nije krio kako Audi želi biti prvi proizvođač automobila koji će proizvesti serijski autonomni automobil koji ćete potpuno normalno moći kupiti u dućanu. Dodao je kako bi novi Audi A8 mogao biti prvi automobil koji će u potpunosti biti autonoman. Naime, u skladu s Njemačkim zakonima autonomnim automobilima je trenutno dozvoljena “autonomna vožnja” do samo 10 sekundi u komadu.

Kompanija je već predstavila sportski Audi RS 7 koncept na trkaćoj stazi, a koji može voziti bez vozača. Vozio je na temelju GPS koordinata i posebnih 3D kamera koje su ugrađene u automobil. Ipak, tehnologija za autonomnu vožnju u cestovnim vozilima bit će osjetno kompleksnija, kaže Moser. Koristit će se puno više senzora, laserskih sustava za navođenje, a svi će oni morati jednako precizno raditi u svim vremenskim uvjetima.

Ako budete idući mjesec u Los Angelesu, svakako posjetite 2014 Los Angeles Auto Show, gdje će biti izložen novi Audi A8.

Audi A8 autonomno vozilo 02