Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliAudi A1 e-tron Concept na Geneva Motor Show-u

Audi A1 e-tron Concept na Geneva Motor Show-u


Audi A1 e-tron Concept na Geneva Motor Show-uAudijev novi mališan već je do sada prikazan u nekoliko različitih konceptnih varijanti, no tek u Ženevi pokazali su njegovo pravo lice. Radi se o punokrvnom električnom automobilu nazvan Audi A1 e-tron, s kojim kompanija namjerava na tržište ući s e-tron paletom automobila, čak i onih koji nose oznaku "quattro".

Audi A1 e-tron ipak nije baš isključivo električni automobil, nego ga u kompaniji više žele (barem za sada) prikazati kao plug-in hibrida koji kao pogonski agregat ima i benzinski motor. Ipak, ne možemo se oteti dojmu kako bi ovo mogao biti savršeni mali električni automobil, što može potkrijepiti i činjenica da ugrađeni elektromotor kojeg pogone liti-ionske baterije ima čak 102KS što je sasvim solidna snaga s kojom se možete svakodnevno služiti i bez benzinskog motora. Dodajmo kako je pogon na prednjim kotačima i nema mjenjača, samo je jedna brzina.

Audi A1 e-tron za sada može prijeći oko 50 kilometara što i nije nešto, ali je dobar početak. S druge strane prilično je težak – oko 1.200 kilograma, a od 0-100km/h ubrzava za 10,2 sekunde. Maksimalna brzina je ograničena 130 km/h kako bi trajanje jednog punjenja baterije bio što duži.

Dok konkurencija, kao što je BMW i Mercedes-Benz, ovakve automobile reklamira kao jeftine i ekološki orijentirane, Audiju se više sviđa ideja o reklamiranju ekskluzivnog i luksuznog automobila sa sportskim duhom, odnosno smjeru možda budućeg razvoja Audijevih sportaša. Vidjet ćemo čija će strategija uroditi boljim plodom.

Audi A1 e-tron Concept na Geneva Motor Show-u