Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliAston Martin Vulcan – samo 24 primjerka za uživanje na trkaćim stazama

Aston Martin Vulcan – samo 24 primjerka za uživanje na trkaćim stazama


Vulcan je ime novog superautomobila iz Aston Martina, s više od 800 konjskih snaga, predviđenih za  upotrebu samo na stazi.

Aston Martin ima dugu tradiciju utrkivanja širom svijeta, kako i priliči automobilskom brandu koji nosi predznak sportskog. Upravo za utrkivanje, bilo amatersko bilo profesionalno, napravljen je Vulcan. Vlasništvo će biti ekskluzivno, jer napravit će samo 24 primjerka.

Vulcan je dizajniran po uzoru na trkaće automobile, sa svim uobičajenim dodacima, a za sve posebnosti koje pokazuju da je riječ o originalnom Aston Martinu zaslužan je šef svih kreativaca Marek Reichman. Osim fantastičnog dizajna, koji nikog neće ostaviti ravnodušnim, trkaćem automobilu treba i suvremena tehnologija kako bi na stazi pružio najbolje performanse.

Vulcan dolazi sa 7.0-litrenim V12 motorom koji će imati više od 800 KS, smješten je sprijeda, a snagu šalje na stražnje kotače. Monokok šasija i karoserija su od karbona, čime se jako dobilo na uštedi mase i približilo idealnom omjeru snage i mase. Koliko točno, nije objavljeno, no spominju se GTE automobili, koji imaju 1195 kg. Omjer je dakle manji od 1,5:1.

Na spisku stvari koje bi ovaj automobil trebale učiniti pravim za uživanje na stazi su još diferencijal s ograničenim proklizavanjem, Xtrac šeststupanjski sekvencijalni mjenjač, Brembo trkaće kočnice (diskovi od 380 i 360 mm), 19 colne Michelinove gume, podesivi amortizeri i općenito trkaći ovjes…

Sve je po FIA standardima, pa moguće je da ćemo neki homologirani Vulcan kad-tad vidjeti i u profesionalnim utrkama. Primarna primjerna ipak mu je amatersko utrkivanje i pokazivanje na ‘track days’, a prije toga svi budući vlasnici dobit će priliku proći treninge vožnje po stazi s Aston Martinovim cestovnim i trkaćim autima, pod mentorstvom profi vozača utrka.