Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliAston Martin V8 Vantage SP10 Special Edition – poseban model, brži uz manju potrošnju

Aston Martin V8 Vantage SP10 Special Edition – poseban model, brži uz manju potrošnju


Pitanje je vremena kada će ručni mjenjač nestati iz prvo iz sportskih a kasnije i iz običnih automobila. Gotovo je sigurno da ga više neće imati niti jedan Astom Martin. Ali ovaj ga ima.

Već se duže vrijeme priča kako će klasični ručni mjenjač (bez obzira koliko brzina) zamijeniti puno brži, efikasniji i štedljiviji “paddle” mjenjač, čije se komande nalaze s lijeve i desne strane mjenjača, nešto slično kao u Formuli 1 ili WRC automobilima. Ipak, Aston Martin će još neko vrijeme, čini se, zadržati staru tradiciju, što prepoznajemo u ovom modelu V8 Vantage SP10.

Novi V8 Vantage SP10 je napravljen u čast trkaćeg modela V8 Vantage GT4 i VLN Series SP10 klase (kratica od Veranstaltergemeinschaft Langstreckenpokal Nürburgring, organizacija motosporta u kojoj svaki od klubova organizira jednu utrku na Nürburgring Nordschleife stazi). Naime, GT4 se natjecao u ovoj klasi, a pod haubom je imao 4,7 litarski V8 motor koji je razvijao 430 konja.

Kada smo već pričali o mjenjaču, osnovni model imat će 6-brzinski ručni mjenjač, no kupci će moći odabrati i 7-brzinski automatski mjenjač koji je primjerice standardan u V8 Vantage S modelu. Oba od  0-100 km/h ubrzavaju za 4,5 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 305 km/h.

Kupci će moći odabrati coupe ili kabriolet model u keramičko sivoj metalik boji (Ceramic Grey Metallic), dok će kabriolet modeli imati kontrastni “titan” sivi krov. Oba će imati 19 inčne kotače s crnim krakovima, poseban prednji kraj i karbon-fiberski difuzor sa stražnje strane.

Zanimljivo, prodavat će se samo u kontinentalnom dijelu Europe po cijeni od 96.635 eura. Zainteresirani? 🙂