Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaApple CarPlay – iOS u automobilima preko Siri sustava, premijera u Ženevi
Apple CarPlay - iOS u automobilima preko Siri sustava, premijera u Ženevi

Apple CarPlay – iOS u automobilima preko Siri sustava, premijera u Ženevi


Apple je službeno najavio svoj novi sustav koji će povezati vaš automobil s mobilnim uređajima. Zove se Apple CarPlay i preko Siri sustava povezuje automobil s iPhoneom.

Siri je u stvari sustav glasovnih komandi koji je Apple razvio za svoj iOS operativni sustav, odnosno radi na iPhone smartfonima i iPad tabletima. Siri vam preko glasovnih komandi omogućuje slanje poruka, organiziranje sastanaka, telefonske pozive i puno više. Dakle, ne trebate ništa tipkati, samo kažete što hoćete, a Siri sustav će pokorno odraditi sve što mu kažete. Vrlo je jednostavan za korištenje, što je jedan od ciljeva razvoja ovog zanimljivog sustava.

Sada vam je vjerojatno jasnija logika kako radi novi Apple CarPlay uz pomoć Siri sustava. Isto tako, možete povezati automobil s vašim iPhoneom i slušati glazbu, dobivati podatke o uvjetima na cesti i u prometu, kao i primjerice telefonirati. Kao što smo već rekli, ništa ne morate tipkati, samo kažete što želite i to je to.

Premijerno je Apple CarPlay sustav predstavljen na auto salonu u Ženevi (Geneva International Motor Show 2014), a kako smo mogli vidjeti predstavljen je u tri glavna smjera
– komunikacije
– navigacija
– zabava

Kako bismo rekli, za svakoga ponešto, i za vozača, ali i za suvozača odnosno putnike. Glazba, mape, iTunes, sve vam je na dohvat ruke… pardon, glasa.

Važno je spomenuti kako je Apple u razvoju ovog sustava razmišljao i o sigurnosti u vožnji, što je vrlo bitno. Primjerice, ugrađen je sustav koji “zadržava” poziv dok kočite kako bi se vozač što bolje koncentrirao na eventualnu opasniju situaciju u prometu.

I posljednja informacija koju smo saznali je kako će se Apple CarPlay već ove godine početi ugrađivati u luksuznije automobile kao što su Ferrari, Mercedes-Benz i Volvo, a što smo također mogli vidjeti u Ženevi.

Nije loše, možete pričati sa svojim automobilom. Možda se možete potužiti i da vas muž ili žena ne slušaju, ali nismo sigurni da će to baš razumjeti… 🙂

Apple CarPlay - iOS u automobilima preko Siri sustava, premijera u Ženevi