Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliAlijansa Renault-Nissan prodala dosad 200.000 električnih vozila

Alijansa Renault-Nissan prodala dosad 200.000 električnih vozila


Iz Alijanse Renault-Nissan objavljeno je da su prodali dosad 200.000 električnih vozila, što je 58 posto svih zero-emission automobila.

Tih dvjesto tisuća prodanih električnih automobila može se pretvoriti u još neke zanimljive brojke, npr. uštedilo se 200 milijuna litara goriva (80 olimpijskih bazena), u zrak nije otišlo 450 milijuna kilograma CO2, a prevezli su oko 4 milijarde kilometara (100.000 krugova oko planete).

Do brojke od 200.000 prodanih ‘električara’ došlo se četiri godine nakon lansiranja Nissana Leaf, prvog svjetskog električnog auta u masovnoj prodaji. Samo ove godine prodano je 65.000 električnih auta, što je 20 posto više nego u istom periodu lani.

Nissan-Leaf1

U ponudi Alijanse je šest električnih automobila. Nissan Leaf je apsolutni rekorder u prodaji među električarima, s prodanih 148.700 primjeraka u cijelom svijetu. Od toga 67.000 prodano je u SAD, 46.500 u Japanu i oko 31.000 u Europi.

Renault je prodao 51.500 primjeraka svojih električnih vozila, počevši s modelom Kangoo Z.E. u listopadu 2011. godine. U ponudi su još Twizy, ZOE i Fluence Z.E. Najbolji tržišni udio ima ZOE (23 posto europskog tržišta).

– Lideri smo u prodaji električnih vozila, ali još je važnije da su kupci širom izrazito zadovoljni tim vozilima. Zbog pozitivnih reakcija i povećane potražnje za ekološkim vozilima nije ni čudo da prodaja raste – rekao je šef Alijanse Carlos Ghosn.

Radi popularizacije električnih vozila, Alijansa će napraviti kampanju s video-porukama aktualnih vlasnika. Prva priča pokazuje Chrisa Beersa, softver inžinjera i ponosnog vlasnika Leafa. Kliknite da vidite zašto je on prešao na struju.

AlijansaEV

Najveće tržište za Alijansine električne aute je upravo Amerika. Tamo je trenutno dostupno više od 750 brzih punjača, a Nissan sa svojim dilerima i partnerima želi brojku do sredine iduće godine povećati na 1100. S takvim punjačima se Leaf napuni do 80 posto kapaciteta za pola sata.

Ove godine pokrenuta je i akcija ‘No Charge to Charge’, s besplatnim punjenjem struje na određenim postajama za kupce Leafa. Trenutno je program aktivan u 12 američkih država.

Japan je drugo najveće tržište, ali po broju brzih punjača je daleko ispred svih. Tamo ih ima čak 2900. Svi japanski proizvođači potrudit će se brojku u idućih pola godine povećati na 6000 punjača.

Europa zaostaje što se tiče infrastrukture, ali ima i svijetlih primjera. Naprimjer, u Velikoj Britaniji je s brzim punjačima pokrivenočak 87 posto autocesta.