Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiAlfa Romeo – zadnji udasi potonule talijanske dive i ikone dizajna

Alfa Romeo – zadnji udasi potonule talijanske dive i ikone dizajna


Ako Alfa Romeo uskoro ne lansira model ili dva, u najboljoj maniri “Cuore sportiva”, loše im se piše…

Da ste sredinom 90-tih godina prošlog stoljeća zavirili u Alfin katalog, imali bi što za vidjeti. Nalazili su se tamo modeli: 145, 146, 155, 164, GTV… Bilo je za svakoga ponešto.

Danas, Alfina se ponuda svela na Giuliettu, te maloprodajne 8C i 4C. Marka takvog pedigrea, povijesti i dizajna, svela se na samo jedan model. Užas, žalosno… Što je tome, u stvari, uzrok? Mislim da je razlog štednja i ti prokleti “joint venturi” u razne konglomerate. To ubija svaku draž, kreativnost i karizmu. Kad je god Alfi bilo nešto nametnuto, ili kada je bila u kooperaciji s nekime, nešto je ispalo po zlu.

Alfa Romeo 02

Sjetimo se samo Alfe Romeo Arne i one zlokobne suradnje s Nissanom. Najgora Alfa ikad proizvedena. Ne moramo gledati tako daleko u prošlost i prisjetimo se 159-ke. Ona se pak vozila na platformi Vectre, a izradom su je Alfini inženjeri željeli približiti njemačkim konkurentima. Zašto? Pa Alfa je proizvela model 156. Automobil koji se odlično vozio i izgledao božanski. Također je proizvela GTV za koji se može reći isto. Alfa Romeo zna proizvesti vraški dobar auto,  ali samo da joj nitko ne pomaže…