Superautomobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaSuperautomobiliAlfa Romeo 4C napokon i službeno pred nama na sajmu u Ženevi

Alfa Romeo 4C napokon i službeno pred nama na sajmu u Ženevi


O Alfi Romeo 4C već se dugo piše i gotovo sve se zna, ali nikako da dočekamo ovaj novi talijanski sportski automobil. Napokon je došlo vrijeme službene premijere, na sajmu u Ženevi u ožujku.
Konceptni automobil kojim je najavljen 4C prikazan je u Ženevi prije dvije godine, a u međuvremenu je dobio brojne međunarodne nagrade, ponajviše zbog dizajna. Nakon dvije godine čekanja stiže i serijski model, koji se ne razlikuje previše od koncepta.
Poznato je da ime 4C asocira na povijesne akronime 8C i 6C kojima su se nekad označavali Alfini cestovni i trkaći automobile. Suvremeni 8C Competizione na tržištu je od 2007. godine, a njegov manji brat 4C ‘posudio’ je brojne napredne tehnologije i materijale, ali isto tako koristi tehnologiju promoviranu proteklih godina na novim Alfama.


4C je sportski dvosjed sa središnje smještenim motorom i stražnjim pogonom. Kraći je od 4 metra, širok dva metra, visok samo 118 cm, s osovinskim razmakom od 2,4 metra. Pokreće ga turbobenzinski motor obujma 1750 ccm, koristi se Alfa TCT mjenjačem s dvije spojke, a podrazumijeva se i DNA selektor za izmjene postavki motora, mjenjača, ovjesa, kočnica i upravljača. Novost na DNA selektoru je četvrti mod – Race, s kojim iskustvo vožnje postaje još zabavnije.
Alfa Romeo 4C proizvodit će se u Maseratijevoj tvornici u Modeni. Ovaj model ima veliku stratešku važnost za talijansku marku, jer s njima se vraćaju na američko tržište.