Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliAkio Toyoda: Budućnost je stigla, i zove se Toyota Mirai

Akio Toyoda: Budućnost je stigla, i zove se Toyota Mirai


Predsjednik Toyote osobno je predstavio Mirai (na japanskom – budućnost), četverovratnu limuzinu s pogonom na vodik. S jednim tankom može prijeći preko 450 kilometara.

Toyota Mirai automobil je koji bi u povijesti trebao biti zabilježen kao jedan od revolucionarnih, jer trebao bi biti prvi masovno komercijalizirani automobil s pogonom na vodik.

ToyotaMirai1

FCV (Fuel Cell) automobila već smo dosta vidjeli u proteklih desetak godina, a najnoviji Toyotin model nakon nekoliko prikazivanja u konceptnom obliku trebao bi premijeru u verziji spremnoj za dućane doživjeti na sajmu u Los Angelesu. Prije toga virtualnu premijeru osobno je upriličio šef Toyote Akio Toyoda. Prodaja automobila počet će u travnju iduće godine u Japanu, a Amerika i Europa dobit će ga najvjerojatnije idućeg ljeta.

Mirai je veličinom limuzina srednje klase (poput Camryja), s dužinom od skoro 490 cm i osovinskim razmakom od 278 cm. U najavnom videu ne spominju se još nikakve konkretne specifikacija, osim dosega s jednim spremnikom od 450 kilometara. Za punjenje ‘do čepa’ treba mu manje od pet minuta.

ToyotaMirai2

Koliko konjskih snaga ima, odnosno kilovata, nije rečeno. Ali zato je rečeno da u ćelijama s vodikom ima dovoljno energije da opskrbljuje kuću oko tjedan dana. Dakle, vlasnici Miraija neće se morati bojati nestanka struje u kući, jer uvijek će imati rezervnu struju u svojem autu.

Toyoda je također naglasio da je u proteklih deset godina automobil prošao milijune testnih kilometara po najnižim i najvišim temperaturama, prošao je i crash-testove, s vladama je dogovoreno da se kupcima olakša punjenje… I sad je napokon spreman!