Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaAeroMobil – leteći automobil iz Slovačke premijerno u Monacu!

AeroMobil – leteći automobil iz Slovačke premijerno u Monacu!


AeroMobil dolazi iz slovačke, a dokazuje kako tehnologija i auto-industrija itekako idu ruku pod ruku.

Premijerno će biti predstavljen od 20-23. travnja na auto salonu u Monacu. Iza automobila koji ide i po cesti i po zraku stoji istoimena slovačka startup tvrtka AeroMobil, a koja će svoj zaista fantastičan leteći automobil predstaviti na Top Marques Show 2017 auto salonu u Monacu i to sutra, točnije 20. travnja.

Ono što je možda i zanimljivija informacija je kako se u tvrtki nadaju kako će prve isporuke AeroMobila biti realizirane već početkom iduće 2018. godine. Automobil pokreće hibridni pogon koji može, kako kažu, funkcionirati kao “potpuno integrirana letjelica kao i automobil s četiri kotača”.

Što se tiče samih karakteristika, za sada one nisu službeno otkrivene, ali ako je suditi prema AeroMobil 3.0 konceptu, vjerujemo kako su konačne karakteristike vrlo slične. AeroMobil 3.0 pokrećže 4-cilindrični Rotax 912 motor od 99 konja, a koji omogućuje brzine i do 200 km/h u zraku odnosno 160 km/h na zemlji.

Što se tiče potrošnje goriva, na cesti s jednom litrom goriva može napraviti 12,5 kilometara, dok će u zraku potrošiti oko 15 litara goriva na sat vremena. I sam domet s jednim rezervoarom je impresivan – 875 kilometara na cesti i 700 kilometara u zraku!

Dva su pitanja koja se sama nameću, a za koje za sada nema odgovora – kolika će biti cijena AeroMobila i koje ćete dozvole morati pribaviti kako biste mogli letjeti s njim. Što se tiče kupaca, ne sumnjamo kako je lista bogataša koji će si ga željeti priuštiti podugačka.

I treće pitanje – je li ovo početak novog načina prometovanja? Sjetite se, kada su se pojavili elektromobili, na njih se gledalo kao na naučnu fantastiku. Isto vrijedi i za pametne telefone, zar ne 🙂