Moto


Nalazite se ovdje: Početna stranicaMoto70. utrka FIM Europe Alpe Adria Championship 2016 – Grobnik u znaku jubileja

70. utrka FIM Europe Alpe Adria Championship 2016 – Grobnik u znaku jubileja


Ovog vikenda, 20. i 21.kolovoza na Automotodromu Grobnik dvodnevni program okupit će  više od 200 vozača u tri bodovna sustava i 24 različite klase.

Najznačajniji je svakako FIM Europe Vintage Championship u kojem nastupaju nekad trofejni motocikli kojima se na brojnim svjetskim stazama obaralo niz rekorda. Uz to na rasporedu je jubilarna 70. utrka FIM Europe Alpe Adria Championship 2016. za povijesne motocikle,  International Championship GP i Prvenstvo Hrvatske oldtimera
.
“Moto klub Kvarner niz je godina najveći i najznačajniji organizator motociklističkih utrka u nas. Ponosni smo učinjenim prije dva mjeseca uspješnom organizacijom Svjetskog prvenstva motocikala s prikolicom uz visoke ocjene funkcionera FIM-e, a pred nama je novi zahtjevan zadatak u kojem očekujemo veliki broj vozača iz 20-tak zemalja svijeta. Ovom priredbom zaključujemo službenu ovogodišnju bodovnu sezonu na Grobniku najavljujući zahtjevan projekt asfaltiranja staze u srpnju 2017.godine i jubilej 40 godina Automotodroma Grobnik godinu kasnije”, istakao je u uvodu susreta s novinarima Ivica Čatoš, direktor Moto kluba Kvarner koji je uz Automotodrom Grobnik d.o.o. organizator oktanskih događanja na jedinoj hrvatskoj, u svijetu priznatoj stazi.

Treću smo godinu u nizu domaćini jedinstvenog FIM Vintage prvenstva koje  okuplja osam različitih klasa, a uz treninge voze se četiri bodovne utrke u dvije skupine. ICGP u dvije klase, do 250 i 350 ccm ponovo nam dovodi niz znanih imena svjetskog motociklizma među kojima Francuze Guy Bertina i Erica Saula, Čeha Petera Balaza i Talijana Michela Contia. Uz niz naslova i GP pobjeda njihova karijera ostavila je traga i na našem Grobniku. Među deset zemalja u ovoj konkurenciji su i Brazilci i Australci – kazao je Igor Eškinja, vodeći i priznati hrvatski moto stručnjak u FIM-i – Svjetskoj motociklističkoj federaciji već više od 2,5 desetljeća.

“U godini smo jubileja 25. od kako je Utrkom prijateljstva 1992.godine upravo na Grobniku začet danas respektabilni sustav FIM Europe Aple Adria Championship. Predstoji nam završnica ovogodišnjeg prvenstva za classic i oldtimer motocikle, te našeg državnog prvenstva, a staza i prateći objekti, te sudačko i prateće osoblje spremno dočekuju stotine motorista”, ističe Robert Žiković, na Grobniku nasljednik Eškinje, direktor svih moto utrka i permanent direktor u sustavu AAC.

70. utrka FIM Europe Alpe Adria Championship 2016 - Grobnik u znaku jubileja 02

Slobodni treninzi predviđeni su već od petka, a subotnjom satnicom od 8,50 sati kreću kvalifikacijski treninzi.Poslijepodne iza 14,45 rezervirano je za sedam bodovnih utrka. Cjelodnevni nedjeljni program nastavlja se već od 9 sati. Ljubitelji brzina će za 30 kuna moći uživati dva dana uz stazu Automotodroma Grobnik.

Tekst, foto: Miroslav KRPAN