Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosport665 natjecatelja i 414 vozila prijavljeno za Dakar Rally 2015

665 natjecatelja i 414 vozila prijavljeno za Dakar Rally 2015


Dakar rally 2015 vozi se od 4. do 17. siječnja 2015. u Argentini, Boliviji i Čileu. Na listi prijava, danas objavljenoj u Parizu, je 665 natjecatelja iz 53 zemlje.

U kategoriji motociklista najviše je prijavljenih, 164 vozača, zatim slijedi 138 automobila, 64 kamiona i 48 quadova, dakle ukupno 414 vozila. Svi bi oni trebali proći oko 9000 kilometara, sa startom i ciljem u Buenos Airesu.

Monster-Roma1

Na vrhu liste prijava su naravno favoriti, odnosno vozači koji su proteklih godina osvajali Dakar. Lanjski pobjednik Španjolac Nani Roma opet vozi Mini All4Racing za Monster Energy Rally Raid Team. Kolege u ekipi su Poljak Krzysztof Holowczyc (svjetski prvak u cross country rallyju 2013.) i Argentinac Orlando Terranova. Još jedan bivši pobjednik, Kataranin Nasser Al-Attiyah, također je u Miniju, s oznakama X-Raid Teama.

S titulom pobjednika Dakra može se pohvaliti i Giniel de Villiers, koji će opet nastupiti s Toyotom Hilux. A velika očekivanja ima tvornička momčad Peugeota, jer imaju čak tri bivša pobjednika s ukupno 17 titula – Stephanea Peterhansela, Carlosa Sainza i Cyrila Desepresa. No, koliko je zaista njihov Peugeot 2008 DKR, samo sa stražnjim pogonom, konkurentan suparnicima, vidjet ćemo uskoro.

Coronel02

Najstariji natjecatelj na listi je japanski kamiondžija Yoshimasa Sugawara (star 73 godine), a najmlađi je 18-godišnji argentinski motorist Jorge Lacunza. Na listi prijava je samo 11 žena. Još jedna zanimljivost s liste prijava su braća blizanci Tim i Tom Coronel. Nizozemci, poznati i po drugim utrkama (Tom je legenda u WTCC-u), već su jednom nastupili zajedno na Dakru, a ovaj puta svaki će voziti svoj buggy jednosjed.

U konkurenciji motociklista tituli lanjskog pobjednika brani Marc Coma na KTM-u. Suprotstavit će mu se jaka ekipa s tvorničkim Hondama: Joan Barreda, Helder Rodrigues i Paolo Goncalves, a jaki konkurent je i Olivier Pain na Yamahi. lani treći u poretku.