HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosport6. INA Rally Kumrovec – impresivni vozni park i ove godine

6. INA Rally Kumrovec – impresivni vozni park i ove godine


Hrvatsko zagorje će krajem tjedna ugostiti ponajbolje automobiliste Hrvatske i regije – 6. INA Rally Kumrovec.

Prvo natjecanje nove sezone, 6. INA Rally Kumrovec koji se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, vozit će se u petak i subotu, 3. i 4. ožujka. Nastup je najavilo više od 60 posada iz šest zemalja. Među prijavljenima je čak šest automobila klasifikacije R5, što je rekordna brojka za utrke koje se održavaju u Hrvatskoj. Svako od spomenutih vozila vrijedno je oko 2 milijuna kuna.

„Sama činjenica da smo prvi rally u Hrvatskoj i u regiji privlači te automobile bolje klasifikacije da dođu kod nas i testiraju se pred svoja prvenstva. Nas to veseli kao organizatore, a pretpostavljamo da će veseliti i publiku“ – rekao je direktor 6. INA Rallya Kumrovec Željko Štefanić.

Prva hrvatska posada koja je nastupila u R5 automobilu Viliam Prodan i Zoran Raštegorac promijenila je vozilo. Nakon Forda Fieste odlučila se za Peugeot 208.

„Kumrovec je poznat kao zahtjevan i težak rally, no dat ćemo sve od sebe da budemo što bolji i idemo na pobjedu. Osobno sam na Kumrovcu nastupio tri puta, a jednom sam teško izletio i dio staze dobio je naziv Prodanov skok. Nije da mi leži staza, ali dat ćemo sve od sebe, pripremit ćemo se dobro kako bi sva prijašnja neiskustva s Kumrovca pretvorili u nešto dobro“ – poručio je Viliam Prodan.

Istovjetan će Peugeot 208 klase R5 voziti i slovenska posada Rok Turk – Blanka Kacin. Suvozačica se vraća u desno sjedalo nakon višegodišnje stanke zbog rodiljnog dopusta.

„Utrka u Kumrovcu je jako teška. To nije laka staza, zbog uvjeta koji nas čekaju na samom brzincu. Vjerojatno će biti puno blata i pijeska, dosta se hakla. Brzinac je izuzetno težak s puno promjena ritma, ali svim posadama će biti isto. Treba se dobro koncentrirati i ići u najboljem tempu kroz stazu“ – najavio je svoj nastup u Kumrovcu Rok Turk.

Dvodnevna priredba sastoji se od revijalnog dijela u petak na parkiralištu Termi Tuhelj i bodovnog natjecanja u subotu u Kumrovcu.

„U petak od 16:45 je start prvog, a u 19 sati start drugog prologa. U subotu ujutro u 9 sati je ceremonijalni start u Kumrovcu u Muzeju Staro selo. Tristotinjak metara dalje, sat vremena kasnije krećemo s brzinskim ispitima – Kladnik 1 i 2 te u popodnevnom terminu Kumrovec 1 i 2. U 18 sati je cilj natjecanja i svečana podjela nagrada u Muzeju Staro selo“ – zaključio je Željko Štefanić.

Vrijeme bi se krajem tjedna trebalo stabilizirati, pa će i ove godine Rally Kumrovec pratiti nekoliko tisuća gledatelja uz stazu. Ulaz je oba dana natjecanja besplatan.