HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosport6. INA Rally Kumrovec 2017 otvara trkaću sezonu

6. INA Rally Kumrovec 2017 otvara trkaću sezonu


Konačno ! Nova domaća  automobilistička sezona otvara se ovog vikenda svima dobro poznatom utrkom u Kumrovcu – “6. INA Rally Kumrovec 2017”.

Utrka je u organizaciji zagrebačkog Autokluba „Delta Sport“, a pod počasnim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Specifičnost i ovogodišnjeg izdanja kumrovečkog rallya je kompaktnost obzirom da se gotovo sve odvija u samom mjestu i neposrednom okruženju. Servisno parkiralište nadomak centra, startno-ciljna rampa pored Titove rodne kuće te brzinski ispiti bodovne konkurencije Prvenstva Republike Hrvatske  i Prvenstva Sjeverne lige HAKS-a su unutar pet minuta hodanja što je rijetkost i na daleko većim natjecanjima.

Rally je u kategoriji „sprint“ obzirom da mu je ukupna duljina tek 59,47 km, a četiri brzinska ispita  41,30 km što će sudionicima donijeti u konačnici 0,75 posto bodova.

Na listi prijava prvog ovogodišnjeg rallya je pozamašnih 60 posada iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Italije i  Srbije. Iz 16 hrvatskih klubova na otvorenje sezone stižu 42 posade.

Start hrvatske automobilističke sezone obilježit će i nastup šest vrhunskih, i svakog vrijednog gotovo dva milijuna kuna, automobila klasifikacije R5. Konkurencija je žestoka, predvođena mađarskim tandemom Antal Kovacs-Gergö Istovics (Ford Fiesta R5), a njima „uz rame“ start će buzetsko-zagrebački tandem Viliam Prodan-Zoran Raštegorac iz AK Opatija Motorsport koji su u novom Peugeotu 208 T16 R5 najavili pohod na ovogodišnji tron hrvatskog prvenstva.

U identičnom automobilu je i slovenski as Rok Turs sa suvozačicom Blankom Kacin, dok će s brojem četiri u boj za pobjedu krenuti 11-terostruki hrvatski prvak Juraj Šebalj s novim mladim suvozačem Karlom Golubom (AKK Sveta Nedelja) s kojim je zaključio prošlogodišnju sezonu. On ostaje u svom trofejnom Mitsubishi Lanceru EVO IX u kakvom će naše prvenstvo ove sezone voziti i prošlogodišnji pobjednik Mitropa Cupa i prvak FIA ERT2 Mađar Krisztian Hideg sa suvozačem Istvanom Kerekom, i ove godine u „dresu“ zagrebačkog  AK „Delta Sport“. Preostala tri R5 automobila stižu iz Austrije  Meinhof-Weisersheimb (Ford Fiesta R5), Mađarske Puskadi-Gödor (Škoda Fabia R5) i Italije Acco-Annapaola (Citroen DS3 R5). Posljednji će sa starta krenuti najmanji automobil Fiat 126 Marka Ota M.Juričeva i Sande Tolić zagrebački klubova „Belson Nostalgija“ i „Zanatlija“.

Administrativni poslovi verifikacije posada  i tehničkog prijema vozila odvijat će se u petak 3.ožujka od 9 do 14 sati u prostorima Općine Kumrovec i tvrtke „Štefan“ Razvor. Iskustvo  manifestacije s dva večernja revijalna prologa – „super speciala“ na parkiralištu  Termi Tuhelj (uz bazenski kompleks) ponavljaju se i ove godine, a obvezna su za sve sudionike iako ne ulaze u bodovni skor. Prva vožnja kreće u 16,45 sati, a druga u 19 sati, poslije čega slijede i posebne nagrade, te noćni „Rally party“. Rally za bodove  kreće u subotu 4.ožujka u 9,01 sat ceremonijalnim startom iz Muzeja „Staro selo“, a prvi BI Kladnik 1 u 10,09 sati. Slijedi novih 11,67 km BI Kladnik 2, da bi od 14,40 sati startao prvi od dva brzinca imenom Kumrovec duljine 8,98 km. Pobjednička posada očekuje se na cilju u 18 sati. Oktanski spektakl na otvorenju sezone je zagarantiran, a pobjednici neizvjesni.