HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosport5. jubilarni Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2014
5. jubilarni Rally maškaranih oktanaca Halubje - Liburnija 2014

5. jubilarni Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2014


Na dan Halubajskog karnevala, u subotu 18. siječnja, sa startom u Viškovu, odvijat će se još jedan bez sumnje vrhunski spektakl, dojmljiva i specifična manifestacija jedinstvena imena a sve za ljubitelje maškara, karnevala, oktana i životnog veselja.

Podizanjem pusta u malim mjestima kvarnerskog zaleđa, oglasila su se i  zvona, pa tradicijski običaji ponovo zaokupljaju pažnju svih koji drže do maškara i karnevala. Početak svake kalendarske godine, poslije višednevnih blagdana s prekidima, obilježava novo karnevalsko ludilo koje samo što nije počelo.

Autokluba „RI autosport“, sportski zanesenjaci i  ljubitelji maškara u svim oblicima, početkom 2010. godine  organizirali  su i izuzetno uspješno realizirali tada novo karnevalsko oktansko događanje na sasvim novoj, atraktivnoj lokaciji povezujući želje, interese i podršku četiri susjedne jedinice lokalne samouprave – dva grada i dvije općine zapadno od Rijeke. Uspjeli su u potpunosti. Iza njih su već četiri, a u jeku su  intenzivnih priprema „5. Rallya maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2014.“.

Iz Viškova skupina šarenih prometala na dva,četiri i više kotača nastaviti će put do srca Kastva – izvorišta „europskog pješačkog puta“. Spuštaju se potom do dobrih ljudi Frlanije na putu do  oktanskog i zvončarskog „velegrada“ Matulja. I sve će potom završiti u Opatiji bajnoj –  „staroj dami hrvatskog turizma“, biseru Kvarnera.

Sva su sudjelujuća vozila maškarana, kao i njihovi vozači, te brojna pratnja. Prosječno se okupi 50-tak  vozila sa 200-tinjak sudionika iz 30-tak mjesta zemlje i inozemstva. Vozila su razvrstana u četiri kategorije: „A“ – osobni automobili ( tri klase do 1000, do 1400 i više od 1400 ccm), „PvO“ – povijesna vozila – oldtimeri ( proizvedeni do 1985.g.), „TKG“ – terenci, kombi vozila i laka gospodarska vozila ( duljine do 5,5 metara, visine do 3,4 metra, odnosno 3,5 tone), te „M“ – motocikli ( na dva ili tri kotača).

Gradski i općinski očevi i majke Općine Viškovo, Grada Kastva, Općine Matulji i Grada Opatije, ujedno pokrovitelji manifestacije izuzetnom su podrškom organizatorima i sudionicima otvorili „mala vrata velikog putovanja“, od Halubja do Liburnije, uz nemjerljiv doprinos pripadajućih turističkih zajednica koje su supokrovitelji. Zanimljivu priču na kotačima pod maskom podržava i pokrovitelj Primorsko-goranska županija. Službeni osiguravatelj je riječko „Croatia osiguranje“, mjeritelji vremena „Adriatic timing“, a partneri u manifestaciji „Autocentar Marinići“, Rijekaprojekt i  Restaurant-pizzeria Delfino Lovran. Specifičan „miris i okus“ manifestaciji daju i predstavnici brojnih karnevalskih grupa i udruga, kao i sportski suci  auto, moto ili oldtimer klubova sa područja odvijanja rallya.

Okupljanje sudionika je na igralištu Osnovne škole „Sv. Matej“ u  Viškovu, dok je start i prvi ispit spretnosti u centru mjesta   na  parkiralištu „Milihovo“. Drugi je ispit u centru Matulja, a cilj i završno proglašenje sa brojnim nagradama, za sportske rezultate i maškarane dojmove, je u Opatiji na  kupalištu Slatina.

Rok za prijave je kratak, primaju se zaključno do 14. siječnja u AK „RI autosport“ (Ružićeva 8a), a predviđena su i dežurstva u TZ Viškovo 13. i 14. siječnja od 16 do 18 sati. Sve  su informacije  dostupne na www.riautosport.hr. Kontakt sa organizatorom može biti i na adresi e-mail: ri-autosport@vip.hr ili riautosport1@gmail.com.

Međunarodni sportsko-turističko-karnevalski rally garancija je da će  18. siječnja biti izuzetan „puknuti oktanski dan na kotačima“ koji će upotpuniti programe pusnih zbivanja na Kvarneru. Dodatne detalje pročitajte ovdje.

5. jubilarni Rally maškaranih oktanaca Halubje - Liburnija 2014