HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosport42. INA Delta rally – od ove godine u višem rangu natjecanja

42. INA Delta rally – od ove godine u višem rangu natjecanja


Ovogodišnja 42. INA Delta Rally utrka uvrštena je u viši rang natjecanja – FIA europski rally trofej (FIA-ERT) za vozače i suvozače. Ove se godine vozi 10-11. lipnja 2016. godine.

Svima u hrvatskom auto sportu je poznat “INA Delta rally” kao najstarija i jedna od najtežih automobilističkih natjecanja u Republici Hrvatskoj, po mnogim ocjenama jedno od najkvalitetnijih u ovom dijelu Europe. Utemeljeno 1974. godine od tadašnjeg organizatora Auto-moto društva “INA” iz Zagreba, kao “INA-delta TLX rally”, dugo je tražilo svoje mjesto pod europskim suncem, pokušavajući dobiti status priredbe relijskog Prvenstva Europe, što je ostvareno tek 1991. godine kada je Međunarodna automobilska federacija FIA prihvatila višegodišnju kandidaturu.

U lipnju 1992. godine s predznakom rednog broja 19. održana se prva “europska delta”, koeficijenta 2. Organizatori uvijek i s ponosom ističu, da je to bila i prva međunarodna sportska priredba koja je povjerena hrvatskim organizatorima bilo koje sportske discipline, nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, kao slobodne, neovisne i samostalne države.

“INA delta rally” je jedna od najznačajnijih međunarodnih sportskih priredbi u Republici Hrvatskoj i ima izuzetno bogatu sportsku povijest. Prvo natjecanje održano u rujnu 1974. bodovano je za (tada regionalno) Prvenstvo Hrvatske. Start je bio u Delnicama, a staza duga 283 kilometara vodila je cestama Gorskog Kotara i Like do cilja u Rijeci.

42. INA Delta rally - od ove godine u višem rangu natjecanja 02

Uz jedan ispit spretnosti vožena su i dva brdsko-brzinska: Platak (8,2 km) s asfaltnom podlogom i Učka (8 km) po makadamskoj cesti. Prvi je pobjednik bio Tomislav Markt, član tadašnjeg INA-tima. Četrdesetiprvo izdanje ove priredbe, pod imenom “INA Delta Rally”, je bilo s europskim predznakom – službenog FIA Rally prvenstva Srednje Europe (FIA Central European Zone), ali i mogućnošću napretka u više FIA sustave (Kup ili Prvenstvo Europe, te na kraju i Svjetsko rally prvenstvo (WRC), što predstavlja novi izazov Organizatoru Auto klubu “INA DELTA” Zagreb i Suorganizatoru Gradu Zagrebu te Glavnom pokrovitelju INA Industrija nafte, ali svima drugima koji i dalje podupiru ovu priredbu.

Dobro će vam doći i ovi korisni podaci o programu utrke i zatvaranju prometnica.

42. INA Delta rally - od ove godine u višem rangu natjecanja 03

42. INA Delta rally - od ove godine u višem rangu natjecanja 04