HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosport37. Zagreb Delta Rallyja neće biti, a kamoli IRC ili WRC sezone

37. Zagreb Delta Rallyja neće biti, a kamoli IRC ili WRC sezone


Na malo prije održanoj novinarskoj konferenciji koju smo od milja nazvali "sprovod Delte", dogodio se najgori scenarij koji je mogao zadesiti hrvatski auto sport – legendarna utrka Delta Rally se ove godine ne vozi. Postoji mala šansa, a to je da danas do 16 sati netko osigura milijun kuna za organizaciju utrke!

Ako se sjećate, nakon prošlogodišnje Delte smo pisali o tome kako organizacija utrke napreduje i pitanje je samo vremena kada će Zagreb dobiti organizaciju u IRC, a možda i u WRC svjetskom reli prvenstvu. Evo, podsjetit ćemo vas o tim hvalospjevima koji su dolazili iz samog vrha hrvatskog autosporta i Grada Zagreba (svakako pročitajte):
www.automanija.com/novosti/3177-croatia-delta-rally-u-irc-i-wrc-sezoni.html

E, sad kada ste to pročitali, vrijeme je za jedan šamar i grubu stvarnost. Ne samo da neće biti IRC (Intercontinental Rally Challenge) ili WRC (World Rally Championship) utrka u Hrvatskoj, nego od ove godine više nema niti hrvatskog ponosa – Delta Rallyja! O tome su na današnjoj konferenciji govorili čelnici AK Delte, Drago Šavora predsjednik i Berislav Čegelj tajnik, Zrinko Gregurek tajnik HAKS-a, Mato Šebalj te predstavnici ispred Grada Zagreba i ZG Holdinga, naravno bez gradonačelnika Milana Bandića, koji je prošle godine najviše toga i obećao. Kao što smo već spomenuli, novinarska je konferencija bila u mučnom tonu, uz puno pitanja novinara i ne baš zadovoljavajućih odgovora. Isto tako, mnogi su komentirali kako je ovo najduža press konferencija koja je organizirana za Deltu, valjda da se ovu utrku dostojno i "pokopa".

Poigrajmo se malo brojkama
Kako ne bi samo govorili okvirno, evo nekih važnih podataka koje potkrepljuju sve prije navedeno. Nije tajna da organizacija Delta Rally utrke košta oko 2 milijuna kuna. Trenutno je prikupljeno oko milijun kuna (od čega je Grad Zagreb izdvojio 100.000 kuna), a nedostaje još milijun kuna. Ako se danas do 16:00 sati ne javi netko tko će "odriješiti kesu" i uplatiti milijun kuna, Delte neće biti. Idemo dalje. Od još nekih brojki koje smo saznali je podatak da Grad Zagreb za sport ove godine planira izdvojiti 185 milijuna kuna, a samo sto tisuća su predvidjeli za Deltu, međunarodnu reli utrku i jednu od najbolje organiziranih u sezoni. Sponzora praktički nema, INA se već prošle godine povukla iz auto sporta (a ulaže npr, u nogomet i neke druge sportove koji nemaju veze s automobilizmom). Ipak, moramo spomenuti kako je prošle godine Grad Zagreb uskočio u pomoć i s 300.000 kuna omogućio održavanje utrke.

Ukoliko se danas ne pojavi sponzor ili netko tko e uplatiti milju kuna, organizatori utrke su najavili kako će poslati službeni pismeni otkaz FIA-i i to 60 dana prije početka same utrke. Ukoliko to ne učine, očekuje ih novčana kazna od 100.000 dolara, odnosno pola iznosa koji nedostaje za organizaciju.

{rokbox title=|37. Zagreb Delta Rally :: Neće biti Delte, a kamoli IRC ili WRC sezone u Zagrebu! | size=|640 480|}images/stories/2010/delta37-02.jpg{/rokbox}{rokbox title=|37. Zagreb Delta Rally :: Neće biti Delte, a kamoli IRC ili WRC sezone u Zagrebu! | size=|640 480|}images/stories/2010/delta37-03.jpg{/rokbox}{rokbox title=|37. Zagreb Delta Rally :: Neće biti Delte, a kamoli IRC ili WRC sezone u Zagrebu! | size=|640 480|}images/stories/2010/delta37-04.jpg{/rokbox}{rokbox title=|37. Zagreb Delta Rally :: Neće biti Delte, a kamoli IRC ili WRC sezone u Zagrebu! | size=|640 480|}images/stories/2010/delta37-05.jpg{/rokbox}

Foto: Automanija.com

Koje su posljedice neodržavanja Delte?
Osim novčane kazne koju će pokušati izbjeći, postoje i druge negativne posljedice neodržavanja Delte. Naime, ukoliko hrvatski lobi ne bude dovoljno jak, postoji realna mogućnost da se Delta ne održi 2011. i 2012. godine, a možda niti kasnije, ili nikada. Naime, za ovo mjesto u europskom reli kalendaru (FIA European Rally Championship) pretendira još četiri organizatora, a kako je napomenuo Zrinko Gregurek, postoji realna opasnost da se utrka izgubi na duže vrijeme. Postavljena je i teza o pomicanju utrke unutar kalendara, ali od toga gotovo sigurno ništa neće biti.

Nema Delte ove godine, a 2011?
Teško je reći. Ovo sve što smo do sada rekli su činjenice, a sve dalje su špekulacije. Činjenica je da novaca nema, da će se sve manje ovakvih priredbi financirati iz proračuna, i činjenica je da je autosport u Hrvatskoj (a na što mnogi godinama upozoravaju) na nezasluženo niskim granama. Ne treba biti previše pametan i zbrojiti dva i dva kako bi ovo zaključili.

Dakle, ovaj tekst se na Automaniji pojavio točno u 14:00. Još su dva sata neizvjesnosti. Ali odgovor ionako znamo, a i vi… 🙂