HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosport31. Buzetski dani: Simone Faggioli dva puta rušio vlastiti rekord iz 2011. godine

31. Buzetski dani: Simone Faggioli dva puta rušio vlastiti rekord iz 2011. godine


U zraku se jednostavno osjećalo kako je ovogodišnja međunarodna brdska utrka u Buzetu posebna. Talijan Faggioli je već ranije osigurao titulu prvaka, vozio je s užitkom za publiku i novi rekord!

Vrući trkaći vikend doživjeli smo u Buzetu, na Europskom prvenstvu brdskih auto utrka. Očekivali smo dva dana vrhunskih sportskih uzbuđenja, no dobili smo i puno više – novi rekord staze, prvake Faggiolija, Krainca i Borkovića koji su bili itekako raspoloženi za vožnju, te najluđu publiku na Komušnici koja je i ove godine priredila nezaboravan doček vozača. S ponosom možemo reći kako je i naš Automanija.com tim kao medijski pokrovitelj bio oba dana na utrci, uživao u sjajnom vremenu i gostoljubivošću Buzećana.

Krenimo s pričom ispočetka. U subotu 15. rujna vožena su dva treninga. Prvi je iskorišten za “isprobavanje asfalta”, pogotovo za one koji su prvi puta na buzetskoj utrci. Stari majstori buzetske staze to iskoristili za kratko podsjećanje već poznate staze. Drugi trening se oduljio otprilike sat i pol, bilo je dosta prekida, čak 15-ak zbog raznih izlijetanja, ulja na stazi i drugih mehaničkih problema.

Utrka u Buzetu je posljednjih godina promijenjena. Kako bi ušla u kalendare europskih utrka, produžena je s prijašnjih 4.209 metara na 5.001 metar, bilo je to 2000. godine. Ovo je 10 utrka za redom koja se vozi za Prvenstvo Europe, tako da organizatorima i lokalnoj vlasti treba skinuti kapu. Podsjetimo se i rekordera stare “kraće” staze, bio je to Nijemac slovenskog porijekla Jozef Zajelšnik sa svojom Formulom 2 a postigao je rekord od 2:12,47.

Nedjeljna utrka donijela je puno zanimljivosti. Publika naravno nije izostala, izbrojeno je više od 15.000 gledatelja. Trojica prvaka već su osigurala svoje titule – onu europsku Simone Faggioli, onu srpsku Dušan Borković (koji je u Buzetu proslavio i rođendan), te onu hrvatsku Siniše Krainca. Očekivali smo ležernu utrku, no ona to nikako nije bila! I sam Siniša Krainc postigao je svoje najbolje vrijeme staze, no pravi junak je bio veliki Faggioli.

Jednostavno se osjećalo u zraku kako je ovaj vikend idealan za utrkivanje – temperature su bile oko 22 stupnja, staza nikad bolja, što je potvrdio i Faggioli u prvoj utrci u kojoj je srušio prošlogodišnji rekord – novi je iznosio 2:12.158. Očekivali smo kako će se u drugoj utrci malo “opustiti”, no ponovo nas Faggioli iznenađuje još boljim rezultatom od 2:11.858. Publika je veličanstveno pozdravila rekordera, a ono pravo dogodilo se naravno na legendarnoj Komušnici na kojoj već 20 godina publika vozače nagrađuje nezaboravnim vatrometom.

Faggioli je za sobom ostavio Čeha Otakara Kramskog. Iako je u prvoj vožnji imao drugo najbolje vrijeme, Fausto Bormolini zbog lošeg je starta utrku završio na čak osmom mjestu. Treće mjesto generalke otišlo je Čehu Milošu Benešu. U konkurenciji od 19 formula šesto mjesto ukupnog poretka pripalo je Hrvatu Niki Puliću.

“Nisam očekivao da ću već u prvoj vožnji skinuti rekord. Drugu sam vožnju odradio još bolje. Auto je išao super. Jako sam sretan što sam na ovakav način završio sezonu Prvenstva Europe. Publika je bila veličanstvena, a atmosfera nevjerojatna. Na stazi se osjeća jedna nevjerojatna toplina, ovdje ima puno strastvenih zaljubljenika u automobilizam”, rekao je Faggioli i već sada najavio ponovni povratak u grad oktana.

Odličan rezultat postigao je mladi Riječanin, Siniša Krainc (Ford Escort Cosworth, AKK Šibenik). Osim što se još jednom potvrdio kao najbolji Hrvat na brdskim stazama u sportskom vozilu, bio je i najbrži natjecatelj Buzetskih dana u kategoriji 1. Slijede ga Tomislav Muhvić (Mitsubishi Lancer EVO IX, AKK Petar Klepac) i Goran Sertić (Renault Clio, AKK Fridge Racing).

“Poslije ovakvog dočeka ne znam što bih rekao. Ovo je najbolja utrka u mom životu. Iduće godine dolazim ma što god budem vozio. Rezultat mi danas nije bio važan. Vozio sam za publiku. Presretan sam što sam na jednoj ovakvoj utrci proslavio titulu europskog prvaka u kategoriji sportskih vozila i to na dan kada imam 28. rođendan. Publika je na Komušćici bila izuzetna. Sve je ovdje bilo super. Već kad sam došao rekao sam da je ova utka najbolja u kalendaru Europe”, rekao je Borković kojeg je u Buzetu pratilo 50-ak srpskih novinara.

I na kraju nekoliko statističkih podataka. Prijavljeno je 195 vozača, a na stazi se pojavilo 171 iz 12 zemalja. Na utrci se pojavila 21 formula/prototip. Staza je duga 5.001 metar, a gledatelja je bilo više od 15.000. Rekorder Faggioli vozio je prosječnom brzinom od gotovo 137 km/h.

Uživali smo na utrci, ponosni smo medijski pokrovitelji, i znate što – idemo i iduće godine!

NAPOMENA: uskoro slijedi i video s utrke, stay tuned 🙂 Do tada uživajte u našem bogatom foto albumu!