HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosport31. Buzetski dani – održana konferencija za novinare u Zagrebu, znamo informaciju više

31. Buzetski dani – održana konferencija za novinare u Zagrebu, znamo informaciju više


Idućeg vikenda, od 14-16. rujna, voze se “31. Buzetski dani”, najstarija brdska auto utrka u Hrvatskoj. Na današnjoj konferenciji za novinare smo saznali detalje utrke.

Konferencija je održana u prostorijama Hrvatskomg auto i karting saveza (HAKS) u Zagrebu. O samoj utrci govorili su nam Valmer Brenko, član organizacijskog odbora utrke, Damir Rupena, predsjednik AMK “Buzet”, Siniša Žulić, dogradonačelnik Buzeta, te Zrinko Gregurek kao domaćin ispred HAKS-a.

Na 31. izdanje Buzetskih dana prijavljeno je 194 vozača. Među kojima se nalazi i 21 formula od koji je i top 8 vodećih vozača na ljestvici. Što se Prvenstva Europe tiče, titulu pobjednika kategorije II (formula) već je osigurao aktualni prvak, Talijan Simone Faggioli, prošlogodišnji pobjednik Buzetskih dana i rekorder buzetske staze (2.12,209). U Buzet dolazi, kaže, da se oduži publici koja mu je priredila veličanstven doček. Prijavu je poslao i Dušan Borković iz Srbije koji je također osigurao titulu prvaka Europe, ali u kategoriji sportskih vozila. Zanimljivo je da od prvoplasiranih 10 u PE kategorija I prijavu je poslalo njih 9, a od prvih 10 u kategoriji II za buzetsku se utrku prijavilo njih  osam.

Slična je situacija i u PH. Od prvoplasiranih deset u kategoriji I dolazi njih 9. Među njima je i vodeći Siniša Krainc.

Kao zanimljivost utrke dolazi i Mate Rimac sa svojim Rimac Concept One elektromobilom, koji je i najbrži elektromobil na svijetu, što je potvrdila i krovna automobilistička federacija FIA. Po prvi puta na startu će se naći i helikopter, koji će po promotivnim cijenama omogućiti pogled utrke iz zraka svima koji su zainteresirani.

Od ostalih popratnih sadržaja izdvajamo: simulator vožnje i mini kamere za apliciranje na vozila i praćenje utrke iz zraka. O ovim su novinama danas na konferenciji za medije izvijestili predstavnici AMK Buzet, direktor utrke Branko Bašić i predsjenik kluba Damir Rupena. Konferenciji je prisustvovao i Siniša Žulić, zamjenik gradonačelnika Buzeta.

“Buzetski dani su već odavna nadišli okvire sportske manifestacije. Deset do petnaest tisuća ljudi koji pohode Buzet potiču vozače da unatoč sportskim rezultatima dođu i osjete atmosferu. Buzetski dani su kruna događanja u povodu obilježavanja Dana Grada. Siguran sam da i ove godine kada slave jubilej od deset godina u kalendaru PE neće razočarati, već će biti društveni događaj koji će ugostiti najbolje automobiliste Starog kontinenta, kazao je Žulić.

Počasni pokrovitelj utrke i ove je godine predsjednik RH dr. sc. Ivo Josipović. Utrku još podržavaju Grad Buzet i Savez sportova Istarske županije, te brojni sponzori.

Cijena ulaznice za 31. Buzetske dane je 40 kuna i vrijedi za oba dva dana.

Kako Je bilo prošle godine, pogledajte u videu koji smo snimili.